اندروید به سیستم عاملی متن باز گفته میشود که برای دستگاههای تلفن هوشمند طراحی شده و مبتنی بر لینوکس است. سیستم عامل Android مختص گوگل است که با کمک سایر شرکتهای مرتبط، توسعه یافته است. این سیستم عامل در حدود 15 سال پیش برای تلفنهای هوشمند معرفی شد و در حال حاضر بیشترین سهم از بازار گوشی و تبلتهای هوشمند را در اختیار دارد.
در این مقاله قصد داریم تا در مورد سیستم عامل اندروید مطالب جالب توجهی را با شما در میان بگذاریم. در صورتی که میخواهید در مورد تاریخچه این سیستم عامل و نسخههای مختلف آن بیشتر بدانید، کافی است تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
آشنایی با سیستم عامل اندروید
سیستم عامل Android بهعنوان یکی از محبوبترین سیستم عاملهای امروزی شناخته شده است که در حدود 15 سال پیش توسط گوگل معرفی شد. به کمک این سیستم عامل کاربران میتوانند بهراحتی از تلفن هوشمند خود استفاده کنند و برای مدیریت وظایف چندگانه از آن بهره ببرند. محبوبیت این سیستم عامل در حال حاضر به حدی رسیده است که سیستم عامل ویندوز نیز در نسخه 11، پشتیبانی از برنامههای Android را به آن اضافه کرده است.
توجه داشته باشید که مالکیت
صرفا مختص گوگل نیست و بهصورت تجاری در دسترس چندین شرکت قرار دارد. متن باز بودن این سیستم عامل به برنامهنویسان و توسعهدهندگان این امکان را میدهد که در نوشتن کدهای برنامهنویسی، آزادی عمل بیشتری داشته باشند.
تاریخچه سیستم عامل Android
جالب است بدانید که آغاز کار این سیستم عامل با یک دوربین عکاسی بوده است. اندی روبین بهعنوان توسعهدهنده این سیستم عامل در سال 2003 توانست بر مبنای کدهای اصلی لینوکس، یک سیستم عامل متن باز را توسعه دهد. اندی روبین و مجموعه آن در تلاش برای توسعه یک سیستم عامل جهانی بودند که برای همه دوربینها قابل استفاده باشد. پس از انجام تحقیقات لازم به این موضوع پی بردند که آینده جهان متعلق به تلفنهای هوشمند است و هزینه کردن بر روی دوربینهای عکاسی نمیتواند جالب توجه جهانیان باشد.
این موضوع باعث شد تا اندی روبین و تیمش بر روی طراحی یک سیستم عامل تلفن هوشمند کار کنند. در آن زمان و قبل از توسعه اندروید، سیستم عاملهای مختلفی مانند symbian، ویندوز فون و… وجود داشتند که در آن زمان مورد توجه بودند. تیم روبین به دلیل کمبود زمان و هزینه، نتوانست در آن سال برای توسعه سیستم عامل خود اقدام کند. ماجرا به همین جا ختم نشد؛ چرا که در سال 2005، گوگل با سرمایهگذاری 50 میلیون دلاری توانست Android را خریداری کند.
اندی روبین و مجموعه او با پشتیبانی گوگل توانستند توسعه سیستم عامل اندروید را آغاز کنند. آغاز کار آیفون در سال 2007، اندکی توسعه این سیستم عامل را به عقب انداخت؛ اما اندی روبین و تیمش به کمک گوگل بهسرعت بازاریابی خود را انجام دادند تا توانستند گوشیهای هوشمند جدید را بر پایه Android منتشر کنند.
حاصل تلاش این مجموعه به پشتیبانی از گوگل تا جایی پیش رفت که اولین تلفن تجاری اندروید یعنی HTC Dream به بازار عرضه شد. از آن زمان تا به امروز که در سال 2022 قرار داریم، این سیستم عامل توانسته است نیمی از گوشیهای هوشمند جهان را پشتیبانی کند.
مزایای سیستم عامل Android
حال که با تاریخچه این سیستم عامل آشنا شدید، باید در مورد مزایای آن اطلاعات بیشتری کسب کنید. همانطور که در مقدمه به آن اشاره شد، اندروید بهعنوان یک سیستم عامل متن باز شناخته میشود که مبتنی بر لینوکس است. مزایای این سیستم عامل باعث شد تا بسیاری از توسعهدهندگان از این سیستم برای ساخت اپلیکیشنهای خود استفاده کنند. از مهمترین مزایای سیستم عامل Android میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- متن باز بودن
- دسترسی به یک جامعه توسعهدهنده
- بازاریابی بهتر
- یکپارچگی میان برنامههای مختلف
- کاهش هزینههای توسعه و برنامهنویسی
- موفقیت بالاتر نسبت به سیستم عاملهای دیگر
- محیط توسعه غنیتر
هر کدام از موارد بیانشده بهعنوان یک مزیت برای سیستم عامل اندروید هستند که توسعهدهندگان با استفاده از این مجموعه ویژگیها میتوانند اپلیکیشنهای کاربردی زیادی را طراحی و تولید کنند.

ویژگیهای سیستم عامل Android
اندروید بهعنوان یک سیستم عامل قدرتمند شناخته میشود که از پشتیبانی گوگل بهره میبرد. این سیستم عامل با شرکت رقیب خود یعنی اپل در رقابت است. از مهمترین ویژگیهای این سیستم عامل محبوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رابط کاربری زیبا
یکی از مهمترین المانهایی که باعث جذب مخاطبان میشود، زیبایی بصری رابط کاربری است. سیستم عامل اندروید با استفاده از طراحی متریال سعی کرده است تا رابط کاربری خود را برای کاربران بهینهسازی کند. زیبایی بصری رابط کاربری Android مورد توجه بسیاری از استفادهکنندگان قرار دارد.
قابلیت اتصال
دسترسی به راههای ارتباطی و شیوه اتصال آسان از جمله مواردی است که در سیستم عامل Android رعایت شده است. از انواع اتصالهای موجود در این سیستم عامل میتوان به NFC، LTE، Wifi، GSM، EDGE، IDEN، EV-DO و… اشاره کرد. علاوه بر موارد گفتهشده اتصال بلوتوث و وایمکس نیز در سیستم عامل اندروید وجود دارد.
ذخیرهسازی
امکان ذخیرهسازی داده از جمله ویژگیهای سیستم عامل Android است. این سیستم عامل به کمک رابط کاربری سبکی که دارد توانسته است یک پایگاه داده مناسب را ایجاد کند تا کاربران در صورت نیاز بتوانند دسترسی راحتتری به آن داشته باشند.
پشتیبانی از رسانهها
در بحث رسانهها زمانی یک سیستم عامل میتواند موفق عمل کند که بتواند در بهروزرسانیهای خود، انواع رسانه با فرمتهای مختلف را پشتیبانی کند. اندروید بهعنوان یک سیستم عامل بهینه شناخته میشود که در حال حاضر پشتیبانی از رسانههای مختلف را بر عهده دارد که از مهمترین آنها میتوان به MP3، AAC، AMR، MPEG-4، MIDI، Ogg، WaV، Jpeg، GIF، BMP و HE-AAC اشاره کرد.
قابلیت چندلمسی
سیستم عامل Android دارای پشتیبانی از قابلیت چندلمسی است که بهصورت پیشفرض در این سیستم عامل گنجانده شده است. این قابلیت از همان ابتدای توسعه در گوشی HTC قرار داشته است.
چندکاره بودن
کاربران با نصب سیستم عامل اندروید میتوانند بهآسانی از یک کار به کار دیگر پرش کنند که این امر نشان از چندکاره بودن سیستم عامل میدهد. چندکاره بودن بهعنوان یک ویژگی کلیدی است که باعث راحتی در هنگام استفاده خواهد شد.
ابزارکهای قابل تنظیم
ابزارکها بهعنوان یک بخش کاربردی در سیستم عامل Android به شمار میروند که قابل تغییر هستند. در واقع کاربران با گسترش آنها میتوانند محتوای بیشتری را نشان دهند یا در صورت نیاز قادر خواهند بود تا برای صرفهجویی در فضا آنها را کوچک کنند.
آیا سیستم عامل اندروید تنها برای گوشیهای هوشمند طراحی شده است؟
بسیاری از عموم مردم تصور میکنند که Android تنها برای دستگاههای موبایل طراحی شده است، اما این تمام ماجرا نیست. امروزه بسیاری از گجتهای هوشمند دارای سیستم عامل اندروید هستند که از مهمترین آنها میتوان به تلفن هوشمند، تبلت، ساعت هوشمند، تلویزیون و… اشاره کرد. ساعت هوشمند مبتنی بر Android، با نام Wear Os شناخته میشود که در واقع دارای سیستم عامل Android است.
پلتفرم تلویزیون نیز با نام Android TV وجود دارد که کار کردن با آن بسیار آسان است. برخی از ویژگیهای اندروید نیز برای وسایل نقلیه کاربردی توسعه یافته است که با نام Android Automotive به کار برده میشود. سیستم عامل کروم در جدیدترین نسخه خود از نرمافزار اندروید پشتیبانی میکند که این امر نشان میدهد توسعه این سیستم عامل همچنان در حال گسترش است.

آشنایی با نسخههای مختلف Android
همانطور که گفته شد، سیستم عامل اندروید از سال 2005 تا به امروز در حل تکامل بوده است. 18 نسخه از این سیستم عامل منتشر شده است که در حال حاضر، جدیدترین سیستم عامل Android 12 است. نسخههای مختلف این سیستم عامل به ترتیب زیر منتشر شدهاند:
- Cupcake در سال 2009
- Froyo در سال 2010
- Honeycomb در سال 2011
- Ice Cream Sandwich در سال 2011
- Jelly Bean در سال 2012
- KitKat در سال 2013
- Lollipop در سال 2014
- Marshmallow در سال 2015
- Nougat در سال 2016
- Oreo در سال 2017
- Pie در سال 2018
- نسخه 10 در سال 2019
- اندروید 11 در سال 2020
- اندروید 12 در سال 2022 ( آخرین نسخه سیستم عامل اندروید)
اگر قصد دارید در مورد نسخه Andorid گوشی خود اطلاعات بیشتری کسب کنید و بدانید که در حال حاضر چه نسخهای بر روی گوشی شما نصب شده است، میتوانید به مسیر تنظیمات (Settings)، درباره تلفن (About Phone) و گزینه نسخه اندروید (Andorid Version) بروید.
گوگل پلی Andorid چیست؟
اشاره شد که سیستم عامل اندروید دارای قابلیت متن باز است؛ اما توجه داشته باشید که بسیاری از نرمافزارهایی که بر روی آن نصب میشوند، ممکن است بهصورت متن باز توسعه نیافته باشند. این نرمافزارها تحت یک سیستم دیگر با نام Google Play Service قرار داده میشوند که مالکیت آن بر عهده گوگل است.
شرکت گوگل به دلیل وجود انواع بدافزارهای مختلف، خدمات گوگل پلی را بهشدت مورد بررسی قرار میدهد و در صورت نیاز، مجوزهای اپلیکیشنهای قرار داده شده را بررسی میکند تا برای سیستم عامل مضر نباشد. با وجود این موارد، بسیاری از دستگاههای اندروید که در جهان وجود دارند، بدون خدمات گوگل پلی کار میکنند؛ چرا که گوگل در برخی از کشورها مانند چین، اجازه فعالیت گوگل پلی را نمیدهد.
دانلود برنامههای Andorid
دستگاههایی که از سرویس گوگل پلی پشتیبانی میکنند، بهآسانی میتوانند با حفظ امنیت با مراجعه به این فروشگاه، نرمافزارهای مورد نیاز خود را نصب کنند. کاربران برای پیدا کردن نرمافزار مورد نظر پس از وارد شدن به گوگل پلی بهآسانی در کادر جستجو میتوانند اپلیکیشن مورد نیاز خود را جستجو کرده و بهصورت کاملا رایگان دریافت کنند.
کاربرانی که دستگاه آنان از خدمات گوگل پلی پشتیبانی نمیکند، میتوانند انواع استورهای مختلف را بر روی گوشی اندروید خود نصب کرده و سپس اقدام به دانلود اپلیکیشنهای مورد نظر خود داشته باشند. از مارکتهای معتبر میتوان به آمازون اشاره کرد. داشتن سرویس گوگل پلی مزیتهای زیادی دارد که یکی از مهمترین آنها این است که نرمافزار قرار گرفته در آن از لحاظ امنیت مورد بررسی گوگل قرار گرفته است. در واقع کاربران با مشاهده لیست اپلیکیشنهای موجود در Google Play میتوانند بهراحتی و با اطمینان خاطر آنها را نصب کنند.
سخن پایانی درباره سیستم عامل اندروید
در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی جنبههای مختلف سیستم عامل اندروید بپردازیم. سیستم عامل Android در حال حاضر بهعنوان محبوبترین سیستم عامل در میان کاربران تلفنهای هوشمند است که سهم زیادی را در بازار جهانی به خود اختصاص داده است. در صورتی که بخواهید از وجود بدافزارها در این سیستم عامل در امان باشید، بهتر است نرمافزارهای مورد نیاز خود را از مارکت اصلی یعنی گوگل پلی دانلود و نصب کنید.
برای دریافت اطلاعات و آشنایی بیشتر با خدمات ما، میتوانید با تیم آواز تک در ارتباط باشید.