همه ما از تلفن همراه استفاده میکنیم که دارای برنامههای زیادی است که طبیعتاً هر کدام از این برنامهها با استفاده از برنامه نویسی تهیه و عرضه شدهاند. این روزها حرفه برنامه نویسی موبایل بیشتر از گذشته رونق پیدا کرده است و انتظار میرود که در سالهای آینده نیز رشد فزایندهای داشته باشد.
همانطور که میدانید، اپلیکیشن های موبایل بر پایه وب هستند که فقط امکان بهکارگیری آنها بر روی دستگاههای موبایل وجود دارد. البته برای این منظور ملزم به مدرک دانشگاهی نیستید و فقط کافی است که از دورههای تخصصی برنامه نویسی موبایل استفاده کنید. حالا ما در این مقاله قصد داریم در خصوص این علم پیچیده صحبت کنیم.
برنامه نویسی موبایل یا Programming Mobile App چیست؟
ابتدا باید عنوان کنیم که اپلیکیشن موبایلی، برنامهای است که برای دستگاههای قابل حمل مانند گوشی هوشمند یا تبلت طراحی میشود. اگر چه این نوع برنامهها از نظر عملکرد کوچک هستند؛ اما در عوض ارائه خدمات بسیار جذابی را برای مشتریان دارند که نتیجهای جز رضایتمندی و تعامل بیشتر کاربران نداشته است. قابل ذکر است که برنامه نویسی موبایل برخلاف نرمافزارهایی که برای کامپیوتر طراحی میشود، یکپارچه نیستند؛ بلکه هر کدام با در نظر گرفتن قابلیتهایی بهطور کاملاً مستقل خدماتی را به مشتریان ارائه میدهند.
تا اینجا سعی کردیم تا مفهوم مناسبتری را برای اپلیکیشن عنوان کنیم که این موضوع سبب درک بهتر سناریوی برنامه نویسی میشود. در واقع برنامه نویسی موبایل همان طراحی برنامههای قابل اجرا بر روی سیستم عاملهای نصبشده در گوشیهای هوشمند است.به تبدیل یک برنامه در قالب دسکتاپ به اپلیکیشنی که در تلفن همراه نیز قابل اجرا باشد، برنامه نویسی موبایل گفته میشود. البته باید محدودیتهای سختافزاری را در این خصوص در نظر داشت که اپلیکیشن مدنظر در دستگاههای مختلف قابلیت ارائه داشته باشد.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت طراحی اپلیکیشن موبایل
معرفی انواع برنامه نویسی موبایل
برای دستیابی به اهدافی مانند برنامه نویسی میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. در واقع با توجه به نوع فناوری در نظر گرفته شده برای برنامه نویسی، این مهم به سه دسته تقسیم میشود که عبارتاند از:
1. اپلیکیشنهای بومی
این نوع اپلیکیشنها فقط برای یک سیستم عامل موبایلی خاص طراحی میشوند. همانطور که میدانید، در حال حاضر اکثر اپلیکیشنها برای دو سیستم عامل اندروید و IOS بوده و طبیعتاً هر کدام از برنامههایی که برای این دو سیستم عامل تهیه میشوند امکان اجرای آن در دیگر سیستم عامل وجود ندارد. بنابراین، اپلیکیشنهای بومی همان برنامه نویسی موبایل برای یکی از این دو سیستم عامل موبایلی هستند.

ضمناً ناگفته نماند که این نوع اپلیکیشنها دارای مزیتهایی هستند که از جمله آنها میتوان به تجربه کاربری عالی، دسترسی به رابطهای برنامه نویسی و… اشاره کرد. البته تنها عیب این نوع اپلیکیشنها هزینههای بالای طراحی آنهاست که اگر در این زمینه مشکلی نداشته باشید، انتخاب مناسبی برای ساخت انواع اپلیکیشنها خواهد بود.
2. اپلیکیشنهای وب
این نوع برنامهها برای اجرا به مرورگرها نیاز دارند و در حالت کلی با استفاده از زبانهای CSS، HTML5 یا JavaScript نوشته میشوند. ضمن اینکه معمولاً برای استفاده از چنین اپلیکیشنهایی باید به سایتهای ارائهدهنده این اپها مراجعه شود. در واقع این برنامهها دارای آدرس اینترنتی هستند و به دلیل آنکه روی سرور وبسایت هستند به منابع سختافزاری کمتری نیاز دارند. بهطور کلی، برنامه نویسی موبایل چنین اپلیکیشنهایی که فقط در صورت متصل شدن به اینترنت قابل استفاده هستند، تجربه کاربری مناسبی را برای افراد رقم میزند.
3. اپلیکیشنهای هیبریدی
به دلیل وجود ساختار بومی در این نوع اپلیکیشنها میتوان گفت که امکان بهکارگیری این نوع برنامهها در بعضی از سیستم عاملها وجود دارد. بهطور کلی، بهرهگیری از برنامه نویسی موبایل هیبریدی دارای مزیتهای مختلفی است که مهمترین آنها عبارتاند از:
- انجام برنامه نویسی در این روش فوق العاده سریعتر است.
- استفاده از کدبیس به جهت بهکارگیری در اکثر پلتفرمها سبب کاهش هزینهها میشود.
- عدم برنامه نویسی مجدد برنامه برای در نظر گرفتن اپلیکیشنها در سیستم عاملهای مختلف که کاهش زمان را در پی دارد.
البته ناگفته نماند که اپلیکیشنهای هیبریدی دارای معایبی نیز هستند که از جمله آنها میتوان به سرعت پایین و همچنین عملکرد نامناسب اشاره کرد. ضمن اینکه برای استفاده از این اپها دسترسی به اینترنت نیاز است.
طراحی اپلیکیشن چیست و آشنایی با طراحی اپلیکیشن
نکات مهم در برنامه نویسی موبایل
حال با توجه به مواردی که تا به اینجای مقاله عنوان کردیم، اگر قصد انجام برنامه نویسی موبایل را داشته باشید، طبیعتاً باید موارد مختلفی را برای این منظور در نظر بگیرید که ما در ادامه به برخی از مهمترین نکات اشاره میکنیم:
1. انتخاب پلتفرم مناسب
وقتی قرار است برنامه نویسی اپلیکیشن انجام دهید، انتخاب پلتفرم اندروید و IOS دارای اهمیت است. در واقع باید در نظر داشته باشید که کارآمدی یک برنامه و همچنین رابط کاربری ایدهآل، فوقالعاده برای یک اپ موبایل حائز اهمیت است. بهطور کلی، انتخاب پلتفرم دلخواه بر روی انعطافپذیری و سهولت و دشواری ساخت برنامه تأثیرگذار خواهد بود.

2. تحقیق شرایط بازار
قبل از برنامه نویسی موبایل در پلتفرم دلخواه باید در نظر داشته باشید که شرایط بازار به چه صورت است. حتی باید رقبای بالقوهتان را نیز تحت نظر داشته باشید و سپس با توجه به نیازهایتان نسبت به برنامه نویسی اقدام کنید. ضمناً بررسی انتظارات کاربران به جهت بهبود فرایند ساخت اپلیکیشن نیز دارای اهمیت است که توصیه میکنیم که حتماً آن را در نظر داشته باشید.
3. شناخت کاربران هدف
برنامهنویسی موبایل بدون توجه به نیازهای کاربران، استراتژی فوقالعاده خطرناکی است که بدون شک به شکست منجر میشود. بنابراین، برای اینکه زحمات برنامه نویسی هدر نرود، ملزم به شناخت انتظارات و نیازهای کاربران هستید که فقط در این صورت است که میتوانید شانس بیشتری برای موفقیت داشته باشید.
4. بررسی هزینه ساخت اپلیکیشن
در برنامه نویسی موبایل تخمین هزینهها موضوع بااهمیتی است که حتماً باید در نظر گرفته شود. انتخاب نوع پلتفرم، موقعیت جغرافیایی، امکانات ویژه و مواردی از این دست در تخمین هزینهها نقش دارند که باید در ابتدای راه برنامه نویسی مورد توجه قرار بگیرند. برای اطلاع از هزینه ساخت اپلیکیشن و سفارش اپلیکیشن با متخصصین آوازمارکتینگ در تماس باشید.
جمعبندی درباره برنامه نویسی موبایل
امروزه برنامه نویسی موبایل یا Mobile programming علم فوقالعاده جذابی است که بسیاری از افراد علاقهمند به ورود به این حوزه هستند. اما با توجه به سختی کار این حوزه، حتماً باید از دورههای تخصصی برای یادگیری و تسلط استفاده شود تا از این رو شانس بیشتری برای همکاری با شرکتهای مختلف وجود داشته باشد. بهطور کلی، در حال حاضر برنامه نویسی موبایل از جمله شغلهای پردرآمد است که هر کدام از شما عزیزان میتوانید به این حوزه ورود پیدا کنید، به شرط آنکه بتوانید از بهترین دورههای تخصصی برای آموزش استفاده کنید.