اپلیکیشن تحت وب برنامه یا برنامههایی هستند که امکان ارتباط بهتر بین مشاغل و مشتریان خود را فراهم میکنند. امروزه، با افزایش استفاده از اینترنت، شرکتها روش کار خود را تغییر میدهند و اپلیکیشنهای کاربردی تحت وب بیشتری را به کار میگیرند. درک اینکه یک اپلیکیشن تحت وب چیست، میتواند به شما کمک کند تا به اهمیت آن در زندگی روزمره خود پی ببرید. در این مقاله چگونگی اپلیکیشن تحت وب را توضیح میدهیم و از مزایا و نحوه کارکرد آن خواهیم گفت.
اپلیکیشن تحت وب چیست؟
اپلیکیشن تحت وب یک برنامه کامپیوتری است که از یک مرورگر وب برای انجام یک عملکرد خاص استفاده میکند. به اپلیکیشن تحت وب، وب اپلیکیشن نیز میگویند. اپلیکیشن تحت وب در بسیاری از وبسایتها وجود دارند. وب اپلیکیشن، نرمافزار یا برنامهای است که با استفاده از هر مرورگر وب قابل دسترسی است.
ظاهر این اپلیکیشن معمولا با استفاده از زبانهایی مانند HTML، CSS، JavaScript که توسط مرورگرهای اصلی پشتیبانی میشوند، ایجاد میشود. در حالی که در باطن میتواند از پشتیبانی هر برنامهنویسی مانند LAMP”، “MEAN و .. استفاده کند. برخلاف اپلیکیشنهای گوشی همراه، کیت توسعه نرمافزاری””SDK خاصی برای توسعه اپلیکیشنهای کاربردی وب وجود ندارد.
چرا به اپلیکیشن تحت وب نیاز دارید؟
اپلیکیشنهای کاربردی وب به دلایل زیر محبوبیت بیشتری دارند:
- در مقایسه با برنامههای دسکتاپ، نگهداری اپلیکیشن تحت وب آسانتر است؛ زیرا از کد یکسان در کل برنامه استفاده میکنند و هیچ عدم سازگاری و مشکلی ندارد.
- اپلیکیشن تحت وب را میتوان بر روی هر پلتفرمی استفاده کرد: ویندوز، لینوکس، مک و… زیرا همه آنها از مرورگرهای مدرن و بهروز پشتیبانی میکنند.
- در هر زمان و به هر شکلی منتشر میشود. نیازی به یادآوری به کاربران برای بهروزرسانی برنامههای خود نیست.
- افراد میتوانند در 24 ساعت شبانهروز یا 365 روز سال از هر رایانه شخصیای به این برنامههای کاربردی وب دسترسی داشته باشند.
- میتوان از رایانه یا تلفن همراه خود برای دسترسی به دادههای مورد نیاز بهراحتی استفاده کرد.
- اپلیکیشن تحت وب یک گزینه مقرونبهصرفه برای هر سازمانی هستند.
- برنامههای مبتنی بر وب، برنامههای دارای اینترنت هستند که از طریق مرورگر وب گوشی همراه قابل دسترسی هستند. بنابراین، فرد نیازی به دانلود یا نصب آنها ندارد.
یک اپلیکیشن تحت وب چگونه کار میکند؟
طراحی اپلیکیشن تحت وب به گونهای است که تنها امکان مورد نیاز برای دسترسی به آن، اتصال به اینترنت است. از یک مرورگر وب مانند “Safari، “Mozilla Firefox یا “Google Chrome” برای اتصال به وب اپلیکیشن میتوان استفاده کرد. اپلیکیشن تحت وب برای عملکرد به 3عنصر نیاز دارد:
- یک وب سرور برای رسیدگی به درخواستهای مشتری
- یک سرور برنامه برای اجرای وظایف درخواستی
- یک پایگاه داده برای ذخیره اطلاعات
وب اپلیکیشن معمولا از ترکیبی از اسکریپت از سوی سرور و اسکریپت از سوی سرویس گیرنده برای انجام کار استفاده میکند. اسکریپت سمت سرور با ذخیره و بازیابی اطلاعات سروکار دارد و به زبانهایی مانند پایتون یا جاوا نیاز دارد تا برنامهریزی کند. اسکریپت سمت سرویس گیرنده به زبانهایی مانند جاوا اسکریپت، ” HTML5″ و “Cascading Style Sheets (CSS)” نیاز دارد.
این زبانها برای اجرای برنامه به مرورگر متکی هستند. آنها زبانهای پشتیبانیشده توسط مرورگرها هستند. اسکریپت سمت مشتری با ارائه اطلاعات به کاربر سروکار دارد. اکثر اپلیکیشنهای تحت وب دارای چرخههای توسعه کوتاه هستند و میتوانند توسط تیمهای کوچک ایجاد شوند. برخی از اپلیکیشنها نیاز به پردازش سمت سرور دارند. به آنها «پویا» میگویند. بعضی از آنها نیازی به پردازش در سمت سرور ندارند و ثابت هستند.
نحوه کار یک اپلیکیشن تحت وب به شرح زیر است:
- کاربر از طریق رابط کاربری اپلیکیشن، درخواستی را برای وب سرور از طریق اینترنت ایجاد میکند.
- وب سرور این درخواست را به سرور وب اپلیکیشن ارسال میکند.
- سرور وب اپلیکیشن، وظیفه درخواستی را اجرا میکند. سپس، نتایج دادههای مورد نیاز را تولید میکند.
- سرور اپلیکیشنهای تحت وب آن نتایج را به سرور وب (اطلاعات درخواستی یا دادههای پردازششده) برمیگرداند.
- وب سرور اطلاعات درخواستی را به مشتری (تبلت، تلفن همراه یا دسکتاپ) حمل میکند.
- اطلاعات درخواستی روی صفحه نمایش کاربر ظاهر میشود؛ یعنی این مراحل در کسری از ثانیه و در لحظه صورت میگیرد.
مزایای استفاده از وب اپلیکیشن
یک اپلیکیشن تحت وب دارای مزایای زیادی است، از جمله:
- اپلیکیشن تحت وب بدون در نظر گرفتن سیستم عامل یا دستگاه تا زمانی که مرورگر سازگار باشد، بر روی چندین پلتفرمی اجرا میشود.
- همه کاربران به یک نسخه تحت وب دسترسی دارند که بهطور یکسان نیز در صورت وقوع، هر گونه مشکل یا عدم سازگاری را از بین میبرد.
- اپلیکیشن تحت وب بر روی هارد دیسک نصب نمیشود؛ بنابراین، محدودیت فضا از بین میرود.
- اپلیکیشن تحت وب دزدی نرمافزاری را در برنامههای کاربردی وب مبتنی بر اشتراک (بهعنوان مثال “SaaS“) کاهش میدهد.
- اپلیکیشن تحت وب هزینهها را هم برای کسبوکار و هم برای کاربر نهایی کاهش میدهد؛ زیرا پشتیبانی و نگهداری کمتری برای کسبوکار مورد نیاز است و نیازهای کمتری برای رایانه کاربر نهایی وجود دارد.
- نیاز فنی برای پشتیبانی و نگهداری کمتری از سوی کسب و کار و همچنین نیازهای فنی کمتری برای کاربر دارد.
- اپلیکیشنهای تحت وب همیشه بهروز هستند؛ زیرا بهروزرسانیها بهصورت مرکزی اعمال میشوند.
- با مرورگر وب میتوان به اپلیکیشنهای کاربردی وب در هر مکانی دسترسی داشت.
- تا زمانی که مرورگر سازگار باشد، وب اپلیکیشنها میتوانند بدون توجه به سیستم عامل یا دستگاه، بر روی چندین پلتفرم اجرا شوند.
- اپلیکیشن تحت وب، نقش توسعهدهنده را در مسئولیت ایجاد یک کلاینت (سرویس گیرنده) که با نوع خاصی از رایانه یا یک سیستم عامل خاص سازگار است، بر عهده میگیرد.
معایب وب اپلیکیشن
همانطور که همه میدانند، هر چیزی 2 وجه دارد. اگر چیزی مزایایی داشته باشد، ممکن است محدودیتها یا معایبی نیز داشته باشد. معایب زیر را برای وب اپلیکیشنها میتوان در نظر گرفت:
- اتصال به اینترنت برای دسترسی به وب اپلیکیشن ضروری است و بدون اتصال به اینترنت کسی نمیتواند از هیچیک از اپلیکیشنهای تحت وب استفاده کند. اتصال به اینترنت در شهرهای مدرن امروزی بسیار معمول است و هنوز هم اتصال اینترنت در مناطق روستایی چندان خوب نیست.
- بسیاری از افراد در تجارت معتقدند که دادههای آنها در محیط ابری چندان امن نیست و دوست دارند از روشهای قدیمی استفاده کنند. آنها حتی نمیخواهند از روشهای جدید استفاده کنند.
- بسیاری از کاربران دوست دارند با توجه به نیاز و انتخاب خود از مرورگرهای وب مختلف استفاده کنند. بنابراین، هنگام ایجاد یک اپلیکیشن تحت وب، باید به یاد داشت که آن برنامه باید از چندین مرورگر وب، از جمله نسخههای جدید و قدیمی مرورگرها پشتیبانی کند.
- مسائل مربوط به سرعت نیز بر عملکرد وب اپلیکیشن تاثیر میگذارد؛ زیرا عوامل مختلفی وجود دارد که عملکرد یک برنامه وب به آنها بستگی دارد و همه این عوامل بر عملکرد اپلیکیشنهای تحت وب تأثیر میگذارد.
- اگر وب اپلیکیشن با هر نوع مشکلی مواجه شود یا اگر وبسایت شرکتی کیفیت خوبی نداشته باشد، اپلیکیشن تحت وب او بهدرستی اجرا نخواهد شد.
- توسعهدهنده باید برای حفظ وضعیت خوب اپلیکیشن تحت وب خود پول کافی خرج کند، هر زمان که مشکلی پیش بیاید، بهروزرسانی ارائه دهد و یک رابط کاربری جذاب جدید بسازد که این بخش از اپلیکیشن اصلا ارزان نیست.
- یک برنامه وب باید به گونهای برنامهریزی یا کدگذاری شود که بدون توجه به سیستم عامل دستگاه اجرا شود.
- اگر یک اپلیکیشن تحت وب در هنگام اجرا بر روی ویندوز، اندروید یا چندین سیستم عامل دیگر پاسخگو نباشد، ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شود.
نمونههای اپلیکیشن تحت وب
اپلیکیشنهای تحت وب اشکال مختلفی دارند. آنها میتوانند فرمهای آنلاین، سبد خرید، پردازشگرهای کلمه، صفحات گسترده، ایمیل و… باشند. محبوبترین اپلیکیشن تحت وب امروزی در جهان عبارتاند از:

جیمیل “Gmail”
Gmail یکی از بهترین نمونههای یک اپلیکیشن تحت وب است و کارآیی آن بسیار بیشتر از نمایش ایمیلها است. جیمیل به امکان میدهد که به ایمیلها پاسخ دهند، ایمیلهای جدید بنویسند، ایمیلهای قدیمی را بایگانی کنند و با سایر کاربران چت کنند. همچنین، کاربران جیمیل میتوانند صندوق ورودی خود را جستجو کنند و هرزنامهها، پیامهای ستارهدار و موارد دیگر را گزارش کنند. تفاوت عمده بین اپلیکیشن تحت وب “Gmail“و اپلیکیشن گوشی همراه برای دستگاههای “Android” و “iOS” این است که فاقد اعلان ایمیلهای جدید هستند.
توئیتر “Twitter“
هنگامی که توییتر در سال 2017 یک اپلیکیشن تحت وب پیشرفته را منتشر کرد، به یکی از نمونههای برتر این فناوری جدید تبدیل شد. برای کاربرانی که فضای ذخیرهسازی زیادی روی گوشی خود ندارند، “PWA” توییتر یک جایگزین سبکوزن عالی به جای اپلیکیشن گوشی است.
از ماه مه 2020، میتوان از اپلیکیشن تحت وب برای زمانبندی توییتها یا ذخیره آنها بهعنوان پیشنویس نیز استفاده کرد. با این حال، اپلیکیشن تحت وب فاقد برخی از عملکردهایی است که اپلیکیشن اصلی ارائه میدهد. برای مثال، در حال حاضر از ویژگی “Fleets” پشتیبانی نمیکند.
اوبر “Uber“
اوبر اپلیکیشن تحت وب خود را از ابتدای سال 2017 بازسازی کرد تا اطمینان حاصل کند که کاربران میتوانند بدون توجه به اینکه کجا هستند، چه دستگاهی دارند یا چه سرعتی شبکه دارند، درخواست سفر کنند. سازگار با تمام مرورگرهای مدرن و کمتر از 50 کیلوبایت، اوبر را قادر ساخت که بهسرعت در هر دستگاه و حتی در شبکههای “2G” بارگذاری شود.
استارباکس “Starbucks“
در سال 2017، استارباکس یک سیستم سفارش PWA“” را از ابتدا برای کاربرانی که ممکن است دسترسی مداوم به اینترنت نداشته باشند، ایجاد کرد. این “PWA” با انیمیشنهای صاف، اندازه فایل کوچک و اجرای حافظه پنهان اما سریعتر، واکنشگراتر و با عملکرد بالا است. مشتریان میتوانند از PWA”” برای مشاهده منو و اطلاعات تغذیه و نیز مشاهده قیمتهایی که مختص مکانشان است، در سفارشهای خود استفاده کنند.
.
نتیجه گیری
افزایش استفاده از اینترنت در بین شرکتها و افراد بر نحوه اداره کسب و کارها تأثیر گذاشته است. این امر منجر به پذیرش گسترده اپلیکیشن تحت وب و طراحی اپلیکیشن بهتر شده است. وب اپلیکیشن به کسب و کارها این توانایی را میدهد که عملیات خود را ساده کنند، کارآیی را افزایش داده و هزینهها را کاهش دهند. همچنین، وب اپلیکیشن به آنها امکان میدهد که اطلاعات را با بازار هدف خود مبادله کنند و تراکنشهای سریع و ایمن انجام دهند.
چندین مزایا و معایب در اپلیکیشنهای کاربردی وب وجود دارد. صحبت در مورد همه آنها به یکباره غیرممکن است. بنابراین، ما فقط چند نکته مهم و مفید را مورد بحث قرار دادیم که ممکن است به شما در درک سریع مفاهیم پایه، مزایا و معایب اپلیکیشن تحت وب کمک کند.