بسیاری از شرکتهای طراحی سایت، تبلیغات بسیار زیادی در مورد سایت داینامیک انجام میدهند. اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده است که وب سایت داینامیک چیست، خواندن این مقاله به شما کمک میکند تا بتوانید به جواب سوال خود برسید. ما در این مقاله قصد داریم تا تمامی مسائل مهم و کاربردی مرتبط با سایت داینامیک را برای شما مطرح کنیم. ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید.
سایت داینامیک چیست؟
همانطور که از اسم سایت های پویا یا سایت داینامیک مشخص است، این نوع از سایتها از پویایی بیشتری نسبت به سایت های استاتیک برخوردار هستند. به این دلیل که یک وب سایت استاتیک تنها از چند صفحه اچ تی ام ال توسط یک برنامه نویس حرفهای ساخته شده است. همچنین، این نوع از سایتها معمولا مورد ویرایش بسیار زیادی قرار نمیگیرند؛ به طوری که ممکن است تنها سالی یک یا دو مرتبه تغییراتی در این سایتها اعمال شود.
در واقع سایتهایی که بهصورت استاتیک طراحی شدهاند، شباهت بسیار زیادی به یک بروشور یا روزنامه آنلاین دارند. این نوع از سایتها به دلیل دارا بودن میزان کم کدها، از سرعت بالایی نسبت به سایت داینامیک برخوردار هستند. همچنین، سئو این نوع از سایتها بسیار راحتتر و آسانتر از سایتهای داینامیک است. اما تفاوت عمده بین این دو سایت این است که امکان ویرایش در سایتهای استاتیک برای کاربران فراهم نیست.
این ویژگی باعث شده است تا درخواست طراحی برای سایتهای استاتیک نسبت به سایتهای داینامیک کمتر شود. بیشتر سایتهایی که شما با آن سروکار دارید، به نوعی داینامیک یا همان سایت پویا هستند؛ چرا که شما میتوانید محتویات داخلی سایت را متناسب با نیاز خود تغییر دهید. همچنین، اکثر سایتهای داینامیک برای ذخیره یا هرگونه تغییر بر روی دادههای وبسایت به یک بانک اطلاعاتی وصل هستند.
بهعنوان مثال، ممکن است یک سایت اطلاعات کاربران خود را درون یک پایگاه داده ذخیره کند. این شرایط کمک میکند تا شما بتوانید به اطلاعات مورد نیاز سایت دسترسی داشته باشید یا در صورت تمایل آن را تغییر دهید. برای این منظور، سایت داینامیک دارای بخشی تحت عنوان مدیریت است که امکان تغییر، ویرایش، حذف و… را فراهم میکند.
از جمله سایتهای داینامیک میتوان به فروشگاههای اینترنتی، سایت های آموزشی و سایت های درسی، سایت های فروشگاهی و… اشاره کرد.

روشهای طراحی وب سایت داینامیک
ویژگی اصلی وب سایت داینامیک، بهروزرسانی و تغییر همیشگی آن است. این در حالی است که در سایت استاتیک امکان تغییر و ویرایش وجود ندارد. بهصورت کلی، اگر قصد طراحی یک وب سایت پویا را دارید، میتوانید از طریق دو روش زیر وبسایت خود را طراحی کنید:
1. طراحی وب سایت داینامیک یا پویا به شکل اختصاصی
در طراحی سایت پویا، برنامهنویس حرفهای تمامی امکانات سایت را بهصورت اختصاصی کد نویسی میکند. این موضوع باعث شده است تا هزینه طراحی سایت بهصورت اختصاصی قیمت بسیار بالایی داشته باشد. البته برخی از عوامل مانند شهر مورد نظر، تجربه برنامهنویس، نمونه کارها و… میتوانند بر روی قیمت نهایی پروژه تاثیرگذار باشند.
قیمت طراحی سایت چقدر است و چه عواملی تاثیر گذار است؟
در طراحی سایت داینامیک بهصورت اختصاصی، برنامهنویس یک پنل مدیریتی اختصاصی برای وبسایت شما طراحی میکند. در نتیجه شما بهعنوان صاحب وبسایت میتوانید به کمک این پنل مدیریتی تغییراتی را بر روی وبسایت خود انجام دهید.
یکی از ویژگیهای اصلی این نوع از سایتها این است که وبسایت بهصورت کاملا شخصی و انحصاری برای شما نوشته شده است. در نتیجه جلوی هرگونه کد اضافی را میگیرد. این ویژگی باعث میشود تا وبسایت بهصورت کاملا بهینه نوشته شود.
سایت پویای اختصاصی از سئو و امتیاز بالایی در گوگل برخوردار هستند. اما با تمام مزایایی که این نوع از سایتها دارند، ممکن است معایبی نیز داشته باشند. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معایب سایت پویا به شکل اختصاصی
وابستگی به برنامهنویس: در طراحی سایت اختصاصی شما به شرکت مربوطه یا برنامهنویس وابسته هستید؛ بنابراین، در صورت بروز هرگونه مشکل در سایت داینامیک باید همکاری خودتان را با آنها ادامه دهید یا یک برنامهنویس جدید استخدام کنید.
اما اضافه کردن یک برنامهنویس دیگر نیز ممکن است همراه با مشکلات جدیدی باشد؛ چرا که هر برنامهنویس برای نوشتن کدها از اصول و استاندارد متناسب با تجربه خود پیروی میکند. این موضوع میتواند خواندن یا تغییر کدها را توسط برنامهنویس جدید دچار چالش کند.
هزینه بالا برای اضافه کردن قابلیت جدید: برای اضافه کردن یک قابلیت جدید به وب سایت پویا باید هزینه بالا و زمان زیادی را صرف کنید.
2. طراحی وب سایت داینامیک یا پویا با استفاده از CMSها
برای طراحی وب سایت پویا میتوانید از سیستم مدیریت محتوا یا همان CMs استفاده کنید. در این روش شما بدون داشتن هیچگونه دانش برنامهنویسی میتوانید یک وبسایت پویا طراحی کنید. علاوه بر این، در صورت بروز هرگونه مشکل با برنامهنویس، برای تغییر برنامه دچار مشکل نخواهید شد؛ چرا که میتوانید همکاری خود را با برنامهنویس دیگری ادامه دهید.
از آنجا که قالب سایت داینامیک با استفاده از CMS مشابه یکدیگر هستند، در نتیجه تمامی برنامهنویسها میتوانند تسلط کافی بر روی برنامه داشته باشند. از جمله محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا میتوان به جوملا، وردپرس، پرستاشاپ و… اشاره کرد. بسیاری از وبسایتهای داخلی برای طراحی سایت پویای خود از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنند.
طراحی سایت وردپرسی چیست و مزایای استفاده از وردپرس چیست؟
برای طراحی سایت با وردپرس میتوانید قالب سایت خودتان را به یکی از دو روش زیر طراحی کنید:
- طراحی سایت با قالب اختصاصی: در این نوع از سایتها، برنامهنویس حرفهای قالب وبسایت شما را بهصورت کاملا اختصاصی برای شما طراحی میکند. این نوع از سایتها از سئو بهتری برخوردار هستند.
- طراحی سایت با قالب عمومی: این نوع از سایتها از قالبهای آماده استفاده میکنند. برخی از برنامهنویسهای حرفهای چندین قالب متنوع برای سایتهای مختلف طراحی کردهاند. شما میتوانید با استفاده از این قالبها، سایت داینامیک زیبایی را طراحی کنید. تفاوت اصلی این نوع از قالبها با قالبهای اختصاصی در میزان درخواست به سمت سرور است. معمولا میزان ریکوئست این نوع از سایتها بسیار بالا است؛ چرا که برنامهنویس مجبور است تا برای پوشش دادن نیازهای کاربران، قالب سایت را بهصورت کامل طراحی کند تا بتواند نیاز اکثر کاربران را برطرف سازد.
تفاوت وب سایت داینامیک و وبسایت پویای مبتنی بر CMSها
وب سایت پویای اختصاصی و وب سایت پویای مبتنی بر CMS تفاوتهایی با یکدیگر دارند. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در صورتی که وبسایت شما بهصورت اختصاصی کدنویسی شده باشد، طراحی و ساخت آن هزینه بسیار زیادی دارد. علاوه بر این، زمان بسیار زیادی طول خواهد کشید تا برنامهنویسی سایت بهطور کامل انجام شود. این در حالی است که در طراحی سایت با وردپرس هزینه و زمان طراحی سایت بسیار پایین است.
علاوه بر این، برای ایجاد هرگونه تغییر در سایت داینامیک میتوانید از پلاگین یا افزونه استفاده کنید. این افزونهها یا بهصورت پولی یا بهصورت رایگان در اختیار شما قرار میگیرند. یکی دیگر از ویژگیهای خوب این افزونهها این است که هر چند ماه یک بار تمامی کدهای آن آپدیت میشوند. در نتیجه، در صورت داشتن هرگونه مشکل یا باگ، بهراحتی میتوانید آن را با افزونه جدید جایگزین کنید.
بنابراین، اگر قصد طراحی وبسایت بهصورت داینامیک را دارید، پیشنهاد میکنیم که از وبسایت بر بستر سیستم مدیریت محتوا با قالب اختصاصی استفاده کنید. این نوع از سایتها این امکان را برای شما فراهم میکنند تا بتوانید یک سایت کمهزینه و پرسرعت و با وابستگی کمتر به برنامهنویس داشته باشید.

مزایای وب سایت داینامیک یا پویا
از جمله مزایای استفاده از وب سایت پویا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مدیریت آسان
برای مدیریت این نوع از سایتها نیاز به دانش برنامه نویسی ندارید؛ بنابراین، شما میتوانید اطلاعات وبسایت را بهراحتی بهروزرسانی کنید. شما با وصل شدن به یک پایگاه داده میتوانید اطلاعات بسیار دقیقی از سایت داینامیک خود به دست بیاورید.
راحت بودن ایجاد تغییرات در سایت
هرگونه تغییر در سایت داینامیک یا سایت پویا نسبت به سایت استاتیک بسیار راحتتر است. در این نوع از سایتها شما با وصل شدن به یک بانک اطلاعاتی بهراحتی میتوانید محتوای وبسایت خود را تغییر دهید.
تجربه کاربری راحت
اگرچه سایت پویا از سرعت کمتری نسبت به سایتهای استاتیک برخوردار هستند؛ اما تجربه کاربری بهتری دارند. در نتیجه، کاربران بهراحتی میتوانند با سایت کار کنند و تغییرات مورد نظر خود را ایجاد کنند.
کمک به موتورهای جستجو
از آنجایی که در سایت استاتیک بهروزرسانی بسیار سخت است. در نتیجه، این کار خیلی دیر انجام میگیرد. اما بهروزرسانی و هرگونه تغییر در سایتهای پویا بسیار راحت است. در نتیجه، این کار در فاصلههای زمانی بسیار کم اتفاق میافتد. بهروزرسانی منظم سایت خود میتواند تاثیر بسیار مثبتی بر روی سئو سایت داشته باشد.
جذاب بودن برای کاربر
راحتتر بودن تغییرات در سایت داینامیک میتواند تاثیر مثبتی بر روی ذهن کاربر بگذارد؛ چرا که او با هر بار سر زدن به وبسایت میتواند محتوای جدیدی را ببیند. در نتیجه، سایت داینامیک از جذابیت بیشتری برای کاربران برخوردار است. این موضوع میتواند باعث بازگشت دوباره کاربران به سایت شود.
این در حالی است که بهروزرسانی صفحات وب سایت استاتیک بسیار سخت است و معمولا این کار کمتر اتفاق میافتد. در نتیجه، این موضوع باعث میشود تا کاربران وفاداری کمتری نسبت به این نوع از سایتها داشته باشند.
معایب وبسایت داینامیک
با وجود مزایای سایت پویا، این نوع از سایتها دارای مشکلاتی نیز هستند. از جمله معایب وب سایت داینامیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هزینه سرور
سایت داینامیک از بانک اطلاعاتی استفاده میکنند. این ویژگی باعث شده است تا پردازنده سرور بهطور مداوم در حال کار کردن باشد. هرچقدر که میزان بازدید از سایت بالا باشد، میزان حجم کاری پردازنده نیز بیشتر خواهد بود. از طرف دیگر، سرور نیاز به میزان RAM بسیار بالایی خواهد داشت. تمامی این موارد میتواند بر روی هزینه سرور تاثیرگذار باشد.
مشکلات امنیتی
سایت داینامیک نسبت به سایت استاتیک خطرات امنیتی بیشتری دارد. در این نوع از سایتها تنها صاحب سایت باید به دیتابیس دسترسی داشته باشد. در نتیجه، باید تدابیر امنیتی بسیار زیادی برای آن در نظر گرفت. هرگونه اشتباه کوچکی در طراحی سایت میتواند سایت را در معرض حمله هکرها قرار دهد.
مشکلات برنامهنویسی
تغییر برنامهنویس در طراحی سایتهای پویا کار بسیار مشکلی است؛ چرا که برای ایجاد هرگونه تغییر، برنامهنویس جدید باید از ابتدا در جریان کدها قرار بگیرد.
جمعبندی درباره سایت داینامیک
در این مقاله در مورد Dynamic Site یا سایت پویا صحبت کردیم. مزایای سایتهای پویا باعث شدهاند تا کاربران دیگر دنبال سایتهای استاتیک نباشند. در نتیجه، در دنیای وب، دیگر خبری از سایتهای استاتیک نیست. اگر شما هم تجربهای از کار کردن با سایتهای داینامیک را دارید، میتوانید زیر همین پست نظر خودتان را با ما به اشتراک بگذارید. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت آواز تک مراجعه نمایید.