اگر شما هم در حوزه مدیریت شبکه، طراحی سایت یا آموزش طراحی سایت و اپلیکیشن فعالیت میکنید، به احتمال زیاد با اصطلاح لوکال هاست یا هاست محلی(local host) روبهرو شدهاید. اگر شما هم بهتازگی کار با وردپرس را آغاز کردهاید و نمیخواهید برای خرید هاست و دامنه هزینه کنید، بهتر است به سراغ استفاده از یک هاست محلی بروید. در واقع استفاده از یک فضای میزبانی محلی به جای هاست، یکی از بهترین راهها برای اجرای زبانهای سمت سرور است. در ادامه همراه ما باشید تا به بررسی مفهوم local host پرداخته و کاربردها و مزایای آن را بررسی کنیم.
لوکال هاست چیست؟
لوکال هاست یا local host یک سرور داخلی بر روی کامپیوتر است و فضایی دقیقا مانند هاست را برای کاربران شبیهسازی و اجرا میکند. هاست (host) که در زبان فارسی با نام میزبان نیز شناخته میشود، به بخشی از یک سرور گفته میشود. هر بخش از سرور که یک هاست مجزاست میتواند میزبان سایتهای مختلفی باشد.
هاست یا میزبان محلی، زمانی ایجاد شد که افراد در طراحی سایت با مشکلاتی مانند سرعت پایین اینترنت و پهنای باند، آپلود فایلها و تغییر در تنظیمات روبرو شدند. برای همین، برنامهنویسان به جای این که وبسایت خود را مستقیما روی سرور و بهصورت آنلاین بارگذاری کنند و سپس تغییرات را اعمال کنند، سایت را در لوکال هاست بارگذاری کرده و در آنجا تغییرات را انجام میدهند.
چرا باید از هاست محلی استفاده کرد؟
یکی از راههای اجرای زبانهای سمت سرور استفاده از یک سرور آنلاین یا هاست است تا بتوانید پروژههای خود را اجرا کنید. از آنجایی که برای تهیه یک سرویس هاست استاندارد باید هزینه پرداخت کنید، ممکن است این روش برای پروژههای آزمایشی بهصرفه نباشد. همچنین، برای دسترسی به فضای میزبانی احتیاج به اینترنت دارید که این دسترسی همیشه امکانپذیر نیست. از این رو، در چنین مواردی ما از یک فضای میزبانی محلی یا به عبارتی لوکال هاست به جای هاست استفاده میکنیم.
علاوه بر این، هر وقت بخواهیم هر تغییر و ویرایشی روی فایلهای خود در کامپیوتر بدهیم، باید روی هاست اصلی نیز این تغییرات را اعمال کنیم که انجام این تغییرات بسیار وقتگیر است؛ بنابراین، بهتر است ابتدا ویرایشها و آزمون و خطاهای خود را روی یک وب سرور مجازی تست کنیم و بعد از نهایی شدن کار، آن را روی هاست آپلود کنیم. همچنین، بهتر است کدهای نوشته شده داینامیک خود را در سیستم خود اجرا کنید و پس از نهایی شدن آنها، سایت خود را بر روی هاست اینترنتی قرار دهید تا از خطر هک شدن جلوگیری کنید.
طراحی سایت چیست؟ به همراه معرفی مراحل طراحی سایت
مزایای استفاده از لوکال هاست چیست؟
نیاز به local host صرفا به رفع باگها و خطاهای یک پروژه محدود نمیشود؛ بلکه مزایای دیگری هم دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
1. سهولت در ویرایش فایلها
اکثر برنامهنویسان حرفهای، برای کاهش درصد خطاها و اشکالات خود، هنگام تمرکز بر روی یک پروژه کدنویسی، ابتدا تمامی کارهای خود را بر روی یک هاست محلی انجام میدهند، باگهای پروژه را رفع میکنند و در انتها آن را بر روی هاست اصلی یا سرور واقعی خود منتقل میکنند..

2. عدم نیاز به اینترنت
همانطور که اشاره کردیم، هاست محلی به شما این امکان را میدهد که در حالت آفلاین نیز پروژههای خود را انجام دهید. در واقع با داشتن این هاست دیگر نگرانی از بابت قطعی اینترنت و تعویق پروژههای کدنویسیتان نخواهید داشت.
3. رایگان بودن
هاست محلی نیازی به خریداری ندارد. این هاست کاملا رایگان بوده و با انجام چند مرحله میتوانید از آن بهره ببرید.
4. عدم محدودیتهای هاستهای اشتراکی
شما در هاست اشتراکی با محدودیتهایی مثل محدودیت در حجم آپلود، پهنای باند و مموری تخصیص دادهشده مواجه هستید که در لوکال هاست (local host) این موارد وجود ندارد و میتوانید منابع مورد نیازتان را به هاست اختصاص دهید.
5. سرعت بالا
هاست محلی سرعت زیادی دارد؛ چون انتقال فایلها به سرور در این حالت با سرعت بسیار بیشتری انجام میشود. از سوی دیگر، سرعت انتقال در هاست بر اساس حجم فایلهای انتقالی متفاوت خواهد بود؛ اما در local host چنین مشکلی وجود ندارد و سرعت زیادی را هنگام انتقال فایلهای خود در هر حجمی تجربه خواهید کرد.
سایر مزایای هاست محلی عبارتاند از:
- احتمال از دست دادن دادههای شما کمتر است.
- نرمافزارهای محبوب طراحیشده توسط این هاست رابط کاربری بسیار خوبی دارند و اغلب کاربران بسیار ساده با آن کار میکنند.
- کاربران امکان مشاهده تغییرات سایت یا مشکلات احتمالی آن را نخواهند داشت.
- با توجه به این که در کامپیوتر شما اجرا میشود، حفظ امنیت اطلاعات نیز بسیار سادهتر خواهد بود.
- برای ایجاد و استفاده از هاست محلی هیچ تفاوتی بین سیستم عاملهای متفاوت وجود ندارد. به بیان دیگر چه از ویندوز یا مک استفاده کنید و چه از لینوکس، در هر حال میتوانید local host را به راحتی روی سیستم خود فعال کنید.
- این هاست به شما کمک میکند تا از طریق پوشههایی ساده و در دسترس، فایلهای خود را سازماندهی کنید.
- شما توسط هیچ فایروالی مسدود نمیشوید.
- سفارشیسازی بیشتری میتوانید انجام دهید.
معایب لوکال هاست چیست؟
هاست محلی محدودیتها و معایبی نیز دارد که برای راهاندازی سایت واقعی قابل استفاده نیست که عبارتاند از:
- سرویس ایمیل در لوکال هاست در دسترس نیست.
- سایت local host در دسترس اینترنت قرار نمیگیرد.
- به جز شما کسی به سایتی که در لوکال راهاندازی میکنید، دسترسی ندارد.
- امکان تست درگاههای پرداخت بانکی در آن وجود ندارد.
- فقط از کامپیوتر شما در دسترس است.
- تست سرویسهای مبتنی بر وب در آن امکانپذیر نیست.

انواع نرمافزارهای local host چیست؟
جهت راهاندازی لوکال هاست میتوانید برخی از نرمافزارها را جداگانه در کامپیوتر نصب کنیم یا از نرمافزارهای آماده لوکال استفاده کنیم که این نرمافزارها عبارتاند از:
1. Xampp
XAMPP یا زمپ مخفف عبارات X-OS, Apache, Mysql, PHP است. این نرمافزار برای تمام سیستم عاملها طراحی شده است و از ویندوز، لینوکس و مک پشتیبانی میکند. همچنین، امکان استفاده از زبانهای برنامهنویسی PHP و Perl نیز در آن وجود دارد. زمپ پشتيباني بسیار عالی جهت بانک اطلاعاتی ارائه میکند و میتوانيد به وسیله آن جدول و رکورد را دقیقا مانند دیتابیس موجود در هاست ایجاد یا حذف کنید. همچنین، زمپ از ابزارهایی مانند Weblizer،FilezillaFTP Server ، Mercury Mail و Tomcat نیز پشتیبانی میکند.
2. Wamp
WAMP یا ومپ مخفف عبارات Windows, Apache, MySQL, PHP بوده و یک محیط شبیهساز وب سرور لینوکس در ویندوز است. در ومپ نیز مانند زمپ در صورتی که با تنظیمات مربوط به سرور و هاست آشنا باشید، میتوانید بسیاری از ماژولها را فعال یا غیر فعال کرده و توابع و محدودیتها را تغییر دهید.
علاوه بر این، ومپ با استفاده از امکانات PHP، Apache و MySQL باعث میشود بتوانید کدها و وبسایت مدنظرتان را در محیط لوکال اجرا و تغییرات مدنظرتان را اعمال کنید.
3. Lamp
کلمه LAMP مخفف عبارات Linux, Apache, MySQL, PHP است. این نرمافزار دارای فضای متن باز (open source) است که میتوان در بعضی از بخشهای آن به وسیله سیستم عامل لینوکس تغییراتی ایجاد کرد.
4. Mamp
کلمه MAMP مخفف سیستمعامل mac، سرور وب php، MySQL، Apache است. اگر از سیستمعامل مک (مکینتاش) استفاده میکنید، این نرمافزار برای شما مناسب است.
بهطور کلی، تفاوت اصلی بین انواع لوکال هاست، سیستم عامل قابل پشتیبانی است که میتوان آنها را به شکل زیر خلاصه کرد:
- Xampp : میتوان بر روی تمام سیستم عاملها از آن استفاده کرد.
- Wamp: مخصوص سیستم عامل Windowsاست.
- Lamp: مخصوص سیستم عامل Linuxاست.
- Mamp: مخصوص سیستم عامل OS (پلتفرم مک) است.
نصب و راهاندازی سایت روی لوکال هاست
شما با داشتن امکاناتی مثل فضای ذخیرهسازی و دیتابیس میتوانید امکانات هاست را داشته باشید. اطلاعات سایت را بر روی هارد قرار دهید، پایگاه داده سایت را ایجاد کنید و سایت دلخواه را راهاندازی کنید. در واقع نصب و راهاندازی سایت روی هاست محلی به قرار دادن فایلها و اطلاعات سایت بر روی هارد و ساخت و اتصال دیتابیس نیاز دارد.
سخن پایانی درباره لوکال هاست
لوکال هاست یکی از مهمترین مباحثی است که در شبکه و برنامهنویسی و تست سایتهای طراحیشده و برخی نرمافزارها کاربرد دارد. همانطور که اشاره کردیم، در صورتی که پروژههای تمرینی دارید یا قصدتان این است که کدهای خود را با سرعت بالا و بدون خطا اجرا کنید، لوکال هاست (localhost) کمک بسیار زیادی به شما کرده و نیاز شما را بهخوبی برطرف میکند. حال که با این نوع هاست آشنایی دارید، میتوانید به جای این که سایت را در ساب دامنه راهاندازی کنید یا دسترسی موتورهای جستجو را به روی سایت ببندید، بدون دردسر و توسط نرمافزارهایی که به شما معرفی کردیم، این کار را انجام دهید. شما میتوانید برای طراحی سایت خود از تیم حرفهای آواز تک راهنمایی دریافت کنید.