تقریبا تمام افرادی که قصد راهاندازی وبسایت خود را دارند، با این سوال مواجه میشوند که از CMS اختصاصی استفاده کنند یا استفاده از سیستمهای مدیریت محتوای متن باز مانند وردپرس و جوملا را در نظر بگیرند.
نرمافزارهای مدیریت محتوای بسیاری وجود دارد که قادر است درخواستها را پوشش دهد؛ اما در برخی از موارد لازم است که CMS یا سیستم مدیریت محتوای اختصاصی نوشته شود. برای مثال، سیستم بانکها باید کاملا اختصاصی برنامهنویسی شود؛ چرا که از هر نظر باید کامل باشد.
در ادامه همراه ما باشید تا درباره CMS (content management systems) یا سیستم مدیریت محتوای اختصاصی بیشتر توضیح دهیم و مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.
CMS اختصاصی چیست؟
سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) یا به اختصار CMS، سیستمی است که برای مدیریت ساده محتوای وبسایت به کار میرود. CMS در مجموع از دو عنصر برنامه کاربردی مدیریت محتوا یا CMA (Control management applicant) و برنامه کاربردی تحویل محتوا یا CDA (Control delivery applicant) تشکیل شده است.
طی سالهای اخیر CMSهای بسیاری معرفی شدهاند و بهصورت کاملا رایگان و متن باز در اختیار عموم قرار گرفتهاند که شناختهشدهترین آنها عبارتاند از وردپرس، جوملا و دروپال.
توجه داشته باشید که سیستم مدیریت محتوای اختصاصی یعنی این پنل مدیریت و معماری دیتابیس تنها برای شما و متناسب با نیازهای وبسایت شما طراحی شده است.
عملکرد CMS اختصاصی چگونه است؟
یک سیستم مدیریت محتوا، دارای ساختاری شبیه یک برنامه کامپیوتری است که یک هسته اصلی برای اجرای کدها و ذخیرهسازی ماژولها دارد.همچنین، شامل دو سیستم و مکانیسم جدا نیز برای مدیریت محتوا بهصورت مدیریتی و نمایش محتوای تنظیمشده به کاربران است.
نحوه عملکرد CMS را میتوان به بخشهای زیر تقسیم کرد که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
1. ایجاد محتوای وبسایت
در این سیستم شما با محیطی ساده و کاربردی روبرو هستید که کار کردن با آن مانند کار کردن با نرمافزار word است.
در حقیقت، شما بدون آن که نیاز به دانش فنی یا اطلاعات تخصصی نظیر HTML و CSS داشته باشید، میتوانید عبارات مورد نظر خود را وارد کنید.
قابلیت ساده کپی کردن مطالب (drag-and-drop) بدون برهم خوردن ساختار آنها در CMS اختصاصی امکانپذیر است. همچنین، سیستم مدیریت محتوا به شما امکان مدیریت ساختار صفحات وبسایت را میدهد. برای مثال، اینکه کدام صفحات نمایش داده شوند یا کدام صفحات به هم لینک داده شوند. علاوه بر این، این سیستم امکان مدیریت محتوا و مطالب سایت از راه دور را فراهم کرده است.
2. مدیریت محتوای سایت
هنگامی که صفحهای ایجاد میشود، بهصورت اتوماتیک به قسمت مدیریت وارد ارسال شده و مدیر مربوطه میبایست آن را تایید کند. سپس، برای بازنگری نهایی به تیم بررسی ارسال شده و سرانجام پس از بازبینی نهایی و انجام اصلاحات در سایت منتشر میشود. این قابلیت این امکان را به شما میدهد که افراد بیشتری سایت را مدیریت کنند و نظارت دقیقتری روی کیفیت، صحت و پایداری اطلاعات انجام شود.
3. انتشار مطالب در سایت
یکی از قابلیتهایی که CMS اختصاصی در اختیار شما میگذارد این است که پس از آماده شدن و تایید نهایی محتوا، میتوانید تصمیم بگیرید که مطالب چه زمانی در سایت به نمایش گذاشته شوند. همچنین، با توجه به متعدد بودن طراحیها، CMS امکان ایجاد و تغییر ظاهر صفحات سایت را بهراحتی مطابق سلیقه شما فراهم میکند.
4. نمایش مطالب در سایت
CMS امکان نمایش سایت در مرورگرهای (browser) متفاوت را پشتیبانی کرده و امکان داشتن سایت پویا (Dynamic) را فراهم میکند. در واقع این ویژگی یکی دیگر از امکانات سیستم مدیریت محتواست که جهت بالا بردن کیفیت و تاثیرگذاری سایت ارائه میشود.
سایت داینامیک یا وب سایت پویا چیست ؟
مزایای CMS اختصاصی
استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی میتواند مزایای زیادی داشته باشد که در ادامه به چند مورد از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
1. امکان توسعه
در این نوع از CMSها، ویژگیهایی که قصد پیادهسازی آنها را روی سایتتان دارید، محدود به توانایی افزونهها نیست و شما میتوانید بدون محدودیت و در هر زمانی که خواستید، ویژگیهای مدنظرتان را به وبسایت خود اضافه کنید.
2. امنیت بیشتر
سطح امنیتی که در یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی از آن برخوردار خواهید بود، با سایر سیستمهای مدیریت محتوا قابل مقایسه نیست. پلتفرمهای CMS اختصاصی کمتر مستعد هک شدن بوده و معمولاً به دور از دسترسی هرزنامهها هستند.
در واقع این امنیت ناشی از اختصاصی بودن کدها و عدم اطلاع سایرین از پشت پرده سایت است؛ چرا که بهجز طراح، کسی از جزئیات این کدها اطلاعی ندارد. البته باید توجه داشت سطح امنیتی کدها بستگی مستقیم به دانش و تجربه تیم توسعهدهنده و رعایت نکات ایمنی از طرف تیم مدیریتی سایت دارد.

3. سرعت بیشتر
یکی از مزایای اصلی طراحی CMS اختصاصی از ابتدا برای وبسایتتان، افزایش سرعت سایت است؛ چرا که این CMS ها سریعتر بارگیری میشوند و کد پشتیبان اصلی تنها برای انجام کارهای ضروری و نه کمی بیشتر بهینه شده است.
به عبارت دیگر، در CMS اختصاصی به دلیل این که فقط کدهای مورد نیاز همان وبسایت نوشته میشود و کوئریها و کدهای اضافه در صفحات و دیتابیس وجود ندارد، سرعت اجرا توسط سرور افزایش مییابد و بهینهتر است.
4. پشتیبانی قویتر
هنگامی که یک تیم توسعه را استخدام میکنید تا سیستم CMS ساختهشده خود را به شما ارائه دهد، از پشتیبانی فنی تماموقت نیز برخوردار میشوید؛ در حالی که با استفاده از یک سازنده وبسایت، تنها چیزی که به دست میآورید یک ربات چت است که پشتیبانی کمتری را در اختیار شما قرار میدهد.
5. انعطافپذیری بیشتر
سیستم مدیریت محتوا یا CMS اختصاصی کاملاً انعطافپذیر است و به شما این امکان را میدهد که هر زمان که نیاز باشد، ویژگیهایی را به وبسایت خود اضافه، حذف، اصلاح یا بهروزرسانی کنید. حتی میتوانید وبسایت خود را اصلاح کنید و در صورت تمایل طرحبندی را تغییر دهید.
6. اصالت و منحصربهفرد بودن
سیستم مدیریت محتوای اختصاصی این امکان را برایتان فراهم میکند که وبسایت شما منحصربهفرد و از رقبایتان متمایز باشد. در واقع، این سیستم مدیریت محتوا باعث اصالت بیشتر کسب و کارتان و جذب بیشتر مشتری برای شما میشود. بنابراین، اگر رضایت مشتری در اولویت فعالیتهای تجاریتان قرار دارد، بهتر است سراغ این نوع CMSها بروید.
معایب CMS اختصاصی
در کنار تمام مزایایی که برای سیستم مدیریت محتوای اختصاصی (Content Management System) برشمردیم، باید بدانیم این CMSها معایبی نیز دارند که برخی از مهمترین آنها به شرح زیر است:
1. CMS اختصاصی و هزینه بالا
زمانی که شما از سیستمهای مدیریت محتوای رایگان مثل وردپرس استفاده میکنید، نیاز به پرداخت بخش زیادی از هزینههای طراحی و توسعه پنلهای مدیریتی ندارید؛ در حالی که هزینه برنامهنویسی یک سیستم اختصاصی برای شما ممکن است بسیار بالا باشد.
قیمت طراحی سایت چقدر است و چه عواملی تاثیر گذار است؟
2. CMS اختصاصی و زمانبر بودن
در طراحی CMS اختصاصی، مدت طراحی سایت شما افزایش یافته و به همین نسبت هزینههای شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد. در حقیقت یک سیستم مدیریت محتوای کامل باید از صفر تا صد برنامهنویسی شود؛ پس، بدیهی است که زمان زیادی برای ساخت آن نیاز باشد.
3. CMS اختصاصی و پشتیبانی گرانقیمت
با توجه به این که هر CMS اختصاصی میتواند پنل مدیریت مخصوص خود را داشته باشد، پشتیبان سایت باید اطلاعات کافی را مورد نحوه کار با آن پنل مدیریت داشته باشد که این موضوع تخصص و به دنبال آن هزینههای خاص خودش را میطلبد. برای دریافت اطلاعات بیشتر برای طراحی سایت خود میتوانید با تیم حرفهای آواز تک در ارتباط باشید.

خرید CMS اختصاصی برای چه سایتهایی مناسب است؟
معمولا سیستم مدیریت محتوای اختصاصی برای تمامی سایتها قابل استفاده است؛ ولی بهتر است سایتهای زیر استفاده از آن را مدنظر قرار دهند:
1. سایتهای خلاقانه
معمولا سایتهای مربوط به استارتاپها نیازمند پیادهسازی امکانات و قابلیتهایی هستند که در سایتهای دیگر موجود نیست. از این رو، بهتر است این سایتها در ماههای اولیه کار خود، یک نسخه اولیه بر بستر وردپرس پیادهسازی کنند و زمانی که ایدهشان به مرحله گسترش و ارتقا نزدیک شد، سایت را بر روی یک CMS اختصاصی بازنویسی کنند.
2. سایتهای فروشگاهی
اگر مدیران سایتی قصد دارند بهطور گسترده محصولات خود را به فروش برسانند، باید از یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده کنند که بتواند امکان ارتباط با بخشهای مهمی مانند انبار، تحویل و پرسنلی را فراهم کند.
3. سایت سازمانهای دولتی
سازمان های دولتی به یک پورتال مرکزی نیاز دارند که بتواند علاوه بر ارائه اطلاعات، منابع انسانی و ارتباطات سازمان را مدیریت کند. برای این منظور، لازم است سازمانهای دولتی از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده کنند.
4. سایتهای خبری و شرکتی
طراحی این دسته از سایتها معمولا با وردپرس امکانپذیر است و برخلاف تصور بعضی از افراد، سیستمهای مدیریت محتوای رایگان مانند وردپرس توانایی میزبانی از این دسته سایتها را دارند. با این وجود، قابلیت طراحی یک قالب اختصاصی با هزینهای معقول نیز برای سایتهای خبری و شرکتی وجود دارد.
سخن پایانی درباره CMS اختصاصی
با توجه به مطالبی که ذکر کردیم، میتوان گفت انتخاب بین سیستمهای مدیریت محتوای رایگان و CMS اختصاصی ( Content Management System) به عوامل زیادی مثل ترافیک سایت، بودجه، محدودیتهای زمانی، میزان اهمیت امنیت در سایت، ویژگیهای مورد نیاز و… بستگی دارد. همواره این نکته را در نظر داشته باشید که وبسایت شما و محتوای موجود در آن میتوانند یکی از قویترین داراییهای کسب و کار شما باشند که کسب بیشترین سود از هر دو این موارد با انتخاب CMS مناسب شروع میشود.