ممکن است برای شما نیز این سوال پیش آمده باشد که طراحی رابط کاربری چیست و تجربه کاربری به چه معناست. باید بگوییم که اگر یک سایت، اپلیکیشن یا نرمافزار از طراحی رابط کاربری بسیار خوبی برخوردار باشد؛ اما نتواند تجربه لذتبخشی را برای کاربر به ارمغان بیاورد، تجربه و ذهنیت کاربر را دچار مشکل میکند. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با طراحی UI/UX آشنا کنیم. در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
طراحی رابط کاربری چیست؟
در جواب سوال طراحی رابط کاربری چیست، ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که هنگام بررسی یک محصول یا کار با یک وبسایت، اپلیکیشن یا یک نرمافزار با رابط کاربری فوقالعادهای روبرو شده باشید؛ اما هنگام کار کردن با آن تجربه لذتبخشی را احساس نکرده باشید. در چنین شرایطی،میتوان گفت که محصول از تجربه کاربری خوبی برخوردار نیست.این ویژگی باعث میشود تا تجربه و ذهنیتی خوب از محصول در ذهن کاربر باقی نماند.
بهعنوان مثال، ممکن است سایت فروشگاهی شما رابط کاربری بسیار زیبا و جذابی داشته باشد و تمامی المانها از طراحی جذابی برخوردار باشند. همچنین، ممکن است تمام محصولات سایت فروشگاهی شما هم از نظر قیمت و هم از نظر کیفیت در نوع خود بینظیر باشند؛ اما زمانی که مشتری قصد خرید از محصولات سایت شما را دارد، باید برای پیدا کردن دکمه خرید، تا پایین صفحه اسکرول کند.
ممکن است سایت شما از طراحی رابط کاربری بسیار عالیای برخوردار باشد؛ اما به دلیل عدم تجربه کاربری خوب، ممکن است کاربر از ادامه خرید صرفنظر کند. به این دلیل که او نتوانسته گزینه مورد نظر خود را در نزدیکترین مکان ممکن پیدا کند. در نتیجه تجربه و ذهنیت کاربر در رابطه با محصول و سرویس ارائهشده شما رضایتبخش نبوده است.
بنابراین، اگر قصد طراحی یک سایت یا نرمافزار را دارید، باید نسبت به طراحی تجربه کاربری یا همان UX Design توجه کافی داشته باشید. بدین معنا که هنگام کار کردن کاربر با سیستم، بهترین تجربه را برای او رقم بزنید. بهگونهای که هنگام تعامل با رابط کاربری سیستم شما، یک تجربه تکرارنشدنی را برای او به ارمغان بیاورید.
همچنین، رابط کاربری سیستم شما باید به گونهای باشد که کاربران مختلف از کار کردن با سیستم شما تجربه خوبی را داشته باشند. شناسایی نیازهای مخاطبان به شما کمک میکند تا بهترین مسیر را برای طراحی رابط کاربری طی کنید.

طراح تجربه کاربری یا همان UX Designer کیست؟
در ادامه مقاله طراحی رابط کاربری چیست ما به بررسی طراح تجربه کاربری میپردازیم. اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده است که طراح تجربه کاربری یا همان UX Designer کیست و چه وظایفی را در طراحی قالب یک سیستم برعهده دارد، باید بگوییم که حوزه کاری طراح تجربه کاربری بسیار متنوع و گسترده است. بهطور کلی، وظیفه طراح تجربه کاربری حول دو نقطه کاربر و محصول میچرخد. در نتیجه، یک طراح UX در کنار طراحی زیبا باید آسان کار کردن با نرمافزار را در نظر بگیرد.
در واقع طراح تجربه کاربری باید نسبت به تجربههای خوب و بد کاربران آگاه باشد و سعی کند تا تجربههای بد کاربران را بهبود ببخشد. نقش طراح تجربه کاربر در طراحی یک سیستم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ چرا که او با رفتارهای پیچیده انسانی سروکار دارد. همچنین، تجربههای کاربران دائما در حال تغییر است و ممکن است هر روز با مسائل جدید روبرو شوند.
از آنجا که در تولید هر محصول باید به نیاز کاربر بهخوبی پاسخ داده شود، اگر در طراحی رابط کاربری یک متخصص بهعنوان طراح تجربه کاربری در کنار آن داشته باشید، میتوانید بهترین پاسخ را به نیاز کاربر بدهید. در غیر این صورت، باید متحمل هزینههای بسیار زیادی شوید.
طراحان تجربه کاربری شامل دو دسته زیر میشوند:
- متخصص: طراح تجربه کاربری باید در یکی از حوزههای گرافیک، معماری اطلاعات، رابط کاربری، دسترسیپذیری و کاربردپذیری تخصص داشته باشد. اگرچه تمامی این حوزهها با یکدیگر همپوشانی دارند؛ اما هر کدام از این بخشها از قواعد خاص خودش تشکیل شدهاند.
- همه فن حریف: طراح تجربه کاربری باید نسبت به اکثر حوزهها آگاهی داشته باشد؛ اما لازم نیست که بهطور عمیق از همه موارد اطلاع داشته باشد. در واقع طراح تجربه کاربری همه فن حریف باید مثل یک پزشک عمومی رفتار کند و از همه موارد سررشته پیدا کند.
وظایف یک UX Designer چیست؟
از جمله وظایف طراحی رابط کاربری چیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جمعآوری اطلاعات
اگر به دنبال طراحی رابط کاربری باکیفیت هستید، باید نیازهای جامعه هدف خود را بهخوبی شناسایی کنید. در صورتی که اطلاعات جمعآوریشده کامل باشد، میتوانید بهصورت دقیق و حرفهای عمل کنید. طراح UX میتواند با روشهایی مانند مصاحبه، مطالعه تجربه رقبا، مشاهدات، پرسشنامه و… نسبت به جمعآوری اطلاعات اقدام کند.
تحلیل دادهها
بعد از جمعآوری اطلاعات خام، نوبت به تجزیه و تحلیل و آنالیز اطلاعات میرسد.
معماری اطلاعات
طراح UX با توجه به اطلاعات جمعآوریشده نقشه وبسایت یا اپلیکیشن را معماری میکند. سپس، ارتباط بین این صفحات را مشخص میکند.
طراحی پروتوتایپ
بعد از انجام معماری، یک طرح ساده و اولیه از محصول به نام پروتوتایپ ارائه میشود. این پروتوتایپها علاوه بر نقش یک طرح پایه برای مراحل بعدی، بهعنوان تست محصول نیز به کار میروند.
طراحی تعامل
هر قدر کیفیت تعامل کاربر با محصول بالا باشد، نشان از این دارد که سیستم از کارآیی بالایی برخوردار است. در این مرحله، طراح تعاملات کاربران با محصول و هرآنچه را که در آن نقش دارند، طراحی میکند.
طراحی UI
بخش بسیار زیادی از تعاملات کاربر با سیستم از طریق یک طراحی رابط کاربری اتفاق میافتد. در نتیجه، طراح موظف است تا به جنبههای ظاهری محصول نیز توجه کند.
کار با محتوا
کلمات، تصاویر و… جزو محتواهای یک محصول به شمار میروند. محتواها باید به گونهای باشند که بتوانند پیام را بهخوبی به کاربر منتقل کنند. بهعنوان مثال، پیامهای موجود در فرایند یک اپلیکیشن نباید نامفهوم باشد تا کاربر بتواند با سیستم تعامل داشته باشد.
تست
بعد از طراحی، باید جهت اطمینان از کیفیت طراحی تستهای مختلفی انجام شود تا تجربه کاربری محصول بهبود پیدا کند. از جمله این تستها میتوان به کاربرپذیری، دسترسیپذیری، Card Sorting و… اشاره کرد.
مهارتهای لازم یک طراح تجربه کاربری چیست؟
در ادامه به مهارتهای لازم یک طراحی رابط کاربری چیست میپردازیم. اگر شما هم فکر میکنید که کار یک طراح تجربه کاربری با تحویل یک طراحی UI/UX به پایان میرسد، باید بگوییم که سخت در اشتباهید. طراح بعد از تحویل یک ظاهر یا همان UI وظیفه دارد تا همیشه تجربه کاربری محصول را مورد ارزیابی قرار دهد؛ چرا که این کار باعث میشود تا بتواند بعد از طراحی رابط کاربری نقاط قوت و ضعف یک پروژه را شناسایی کند. در نتیجه با بهبود نقاط قوت و از بین بردن نقاط ضعف بهترین محصول را به جامعه هدف خود تحویل میدهد.
اگر شما هم جزو کسانی هستید که دوست دارید تا بهعنوان یک طراح UX فعالیت کنید، باید مهارتهای لازم را در خودتان تقویت کنید. البته توجه به این نکته ضروری است که برای ورود به دنیای تجربه کاربری نیاز به مدرک دانشگاهی مرتبط ندارید. تنها کافی است تا در مهارتهای مربوطه حرفهای شوید. در نتیجه، شما میتوانید این مهارتها را بدون هیچگونه نگرانی از اینترنت فرابگیرید.
از جمله مهارتهای لازم برای یک طراح تجربه کاربری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک طراح تجربه کاربری باید بتواند برای جمعآوری اطلاعات مورد نیاز، برگزاری انواع تستها و… توانایی ارتباط برقرار کردن با افراد مختلف جامعه را داشته باشد.
- او باید بتواند اطلاعات و دادهها را آنالیز و تجزیه و تحلیل کند.
- طراح UX باید توانایی طراحی پروتوتایپها در فرایند طراحی رابط کاربری را داشته باشد. در نتیجه یادگیری چند نرمافزار در این زمینه به او کمک خواهد کرد تا بتواند این مرحله را به خوبی سپری کند.
- طراح تجربه کاربری باید یک آشنایی ابتدایی با اصول طراحی داشته باشد تا بتواند ظاهر یک محصول را بهخوبی طراحی کند.
- توانایی انجام تستهای مختلف، توانایی ارتباط برقرار کردن با کاربران و… از دیگر مواردی است که برای برآورده کردن نیاز کاربران بسیار ضروری است.
ویژگی یک محصول با تجربه کاربری خوب
در ادامه مقاله طراحی رابط کاربری چیست اگر به دنبال تولید یک محصول با تجربه کاربری عالی هستید، باید در مراحل طراحی رابط کاربری موارد زیر را به محصول خود اضافه کنید:
قابلیت استفاده (Usability)
کاربران باید بتوانند به مواردی که در سیستم قرار دادهاید، دستیابی داشته باشند. در صورتی که کاربر توانایی کار با سیستم را نداشته باشد یا سیستم بهصورت پیچیده طراحی شده باشد، در واقع تجربه کاربری خوبی ارائه ندادهاید.
قابلیت کشف (Findable)
در طراحی رابط کاربری کاربر باید بتواند اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کند. پیدا کردن دکمهها، امکان جستجوی راحت، منوی قابل درک و… از جمله مواردی هستند که یک تجربه کاربری خوب را برای کاربر به ارمغان میآورد؛ بنابراین، پیشنهاد میکنیم که از قرار دادن امکانات اضافی در سیستم جدا خودداری کنید.
مفید بودن (Useful)
اگر محصول زیبا طراحی شده باشد و کار کردن با آن آسان باشد؛ اما نیاز کاربر را بهخوبی رفع نکند، در نتیجه این محصول کارآمد نخواهد بود.
مطلوب بودن (Desirable)
کاربر در صورتی تمایل به استفاده از محصول را دارد که سیستم قابل درک و لذتبخش باشد. در غیر این صورت، کاربر هیچ انگیزهای برای استفاده از محصول شما نخواهد داشت.
ارزشمند بودن (Valuable)
محصول شما باید یک ارزش را به زندگی کاربر اضافه کند. بهعنوان مثال، اگر سیستم باعث کاهش وقت و هزینه کاربر نشود، او استقبال چندانی از استفاده از سیستم شما نخواهد کرد.
قابل اعتماد بودن (Credible)
اگر سایت شما قابل اعتماد باشد، کاربر خریدهای مورد نیاز خود را از سایت شما انجام خواهد داد.
در دسترس بودن (Accessible)
در طراحی رابط کاربری توجه به نیازهای کاربران بسیار مهم است. این نیازها باید بهگونهای باشد که قشر وسیعی از کاربران بتوانند از خدمات شما استفاده کنند. تجربه کاربری کمک میکند تا خدمات یک سایت یا نرمافزار برای هر قشری از جمله افراد دارای معلولیت نیز قابل استفاده باشد.
مراحل طراحی تجربه کاربری چیست؟
در مراحل طراحی رابط کاربری چیست باید گفت مراحل طراحی تجربه کاربری یک فرایند بههمپیوسته است. در صورتی که این مراحل را به ترتیب و درست انجام دهید، میتوانید یک خروجی مطلوب داشته باشید. از جمله مراحل این کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استراتژی
بدون داشتن استراتژی درست نمیتوانید یک تجربه کاربری عالی را طراحی کنید. برای این منظور بهتر است تا تمام موارد را بهدرستی بررسی و هدف خودتان را مشخص کنید.
تحقیقات
انجام تحقیقات به شما کمک میکند تا بتوانید نقاط قوت و ضعف خدمات خودتان را بشناسید. همچنین، این تحقیقات کمک میکند تا با نیاز، سلیقه و رفتار جامعه هدف خود بهتر آشنا شوید.
طراحی اولیه
بعد از سپری کردن مراحل بالا در طراحی رابط کاربری، نوبت به طراحی اولیه میرسد. شما میتوانید طرح اولیه خود را بهصورت دستی بر روی کاغذ رسم کنید. این کار کمک میکند تا متوجه شوید که قرار است چه اتفاقی در سیستم شما بیفتد و کاربر قرار است چه تجربهای داشته باشد.
تولید اولیه
بعد از مشخص شدن طرح اولیه، میتوانید یک نمونه آزمایشی را تولید کنید. این مرحله به شما کمک میکند تا مشکلات احتمالی و باگها را برطرف کنید تا به نسخه نهایی خود نزدیکتر شوید.
تجزیه و تحلیل و تست
با آنالیز نمونه اولیه میتوانید مشکلات و باگهای سیستم خود را شناسایی کنید. بعد از برطرف کردن این موارد، حالا میتوانید نمونه اولیه را با کمترین مشکل به بازار روانه کنید.
انتشار محصول نهایی
بعد از انتشار محصول نهایی، ممکن است بازخوردهایی را از جامعه هدف خود داشته باشید. این مرحله کمک میکند تا بتوانید سیستم خود را بهبود ببخشید.

تفاوت بین تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI)
در ادامه مقاله طراحی رابط کاربری چیست به تفاوت بین تجربه کاربری و رابط کاربری میپردازیم. بسیاری از افراد تجربه کاربری را با رابط کاربری یکی میدانند. اما باید بگوییم که سخت در اشتباهاند. در مراحل طراحی رابط کاربری این دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند. بدین معنا که نمیتوان این دو را یکی یا جدا از هم دانست. هر قدر که رابط کاربری شما جذاب و فوقالعاده باشد، مخاطب را جذب سیستم خود میکنید. اما این دلیل بر تجربه کاربری خوب نیست.
هنر شما این است که بتوانید در کنار یک رابط کاربری زیبا و جذاب، تجربه کاربری فوقالعادهای را برای کاربران خود فراهم کنید. تجربه کاربری لذتبخش باعث میشود تا شما برای همیشه یک کاربر ثابت و دائمی داشته باشید. این اتفاق در سئو سایت شما نیز تاثیر بسیار مثبتی میگذارد.
سخن نهایی درباره طراحی رابط کاربری چیست؟
طراحی رابط کاربری چیست جزو سوالاتی است که اکثر طراحان هنگام طراحی یک سیستم با آن مواجه خواهند بود. ما در این مقاله در مورد طراحی تجربه کاربری صحبت کردیم. طراحی تجربه کاربری بدین معنا است که شما سیستمی طراحی میکنید که هر کاربر از کار کردن با آن راضی است.
شما میتوانید با یک رابط کاربری درست در کنار سایر موارد مانند معماری اطلاعات، طراحی تعاملی، کاربردپذیری و… یک تجربه بینظیر را برای جامعه هدف خود رقم بزنید. اگر شما هم تجربه یا سوالی در این زمینه دارید، میتوانید با مطرح کردن آن به تکمیل این مقاله کمک کنید.