در طراحی وبسایت طراحان همواره باید سادگی و کارآیی را مدنظر قرار دهند. زمانی که یک کاربر وارد سایت میشود تا از میان دستهبندیهای مختلف نیاز خود را مرتفع کند، دستهبندی سایت باید ساده و کارآمد باشد. قانون هیک به معنای بهترین تصمیم در کمترین زمان ممکن است. در این مقاله قصد داریم تا در مورد کاربرد این قانون در طراحی UI و UX صحبت کنیم. پیشنهاد میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
کاربرد قانون هیک در طراحی UI و UX
همانطور که میدانید، ماندگاری کاربر در سایت تاثیر قابل توجهی بر روی رشد وبسایت دارد. به همین دلیل، طراحان باید در طراحی وبسایت به سادگی منوی سایت توجه داشته باشند تا کاربران بهآسانی بتوانند نیازهای خود را در پیدا کردن مطالب مورد نظرشان مرتفع کنند. کسانی که در زمینه طراحی رابط کاربری سایت فعال هستند باید در مورد قانون هیک اطلاعات بیشتری کسب کنند.
طراحان UI و UX کسانی هستند که هدف اصلی آنها رفع نیاز کاربران در کمترین زمان ممکن و به بهترین شکل است. طراحان زمانی میتوانند نیازهای کاربران را بهخوبی مرتفع کنند که نیازهای آنان را شناسایی کنند. استفاده از علم روانشناسی مانند اصول هیک و قوانین گشتالت کمککننده است. یک طراح برای پیروی از سادگی در طراحی باید به سوالات زیر پاسخ دهد:
- منوی وبسایت باید دارای چند بخش باشد؟
- کاربر در هنگام ورود به سایت چه آیتمهایی را مشاهده کند؟
- کاربر با چند انتخاب میتواند به اهداف خود برسد؟
- برای حفظ تعاملات کاربر به چه چیزهایی نیاز است؟
- کاربر از چه طریقی میتواند به بخشهای مورد نظر خود مراجعه کند؟
طراحی تجربه کاربری چیست و همه چیز در مورد رابط کاربری
پاسخگویی به هر یک از موارد گفتهشده میتواند ضمن تبعیت از قانون هیک، راحتی استفاده کاربران از امکانات وبسایت را به دنبال داشته باشد.
معرفی قانون Hicks Law
این قانون به دهه 60 میلادی برمیگردد که توسط Ray Hyman و William Edmund Hick معرفی شد. این دو روانشناس بهصورت یک معادله، واکنشهای انسان به محرکهای موجود را در یک زمان خاص مورد بررسی قرار دادند. پس از انجام مراحل آزمایش، این دو روانشناس متوجه شدند که هر چه تعداد محرکها بیشتر باشد، مدت زمان پاسخدهی انسانها نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
قانون هیک یا Hick’s law میگوید که انسان هر چه گزینههای بیشتری برای انتخاب داشته باشد، برای انتخاب مناسبتر باید زمان بیشتری را صرف کند. این قانون در طراحی محصولات یک وبسایت دارای اهمیت است. همچنین، این قانون در طراحی سختافزارهای هوشمند نیز کاربردی است. بهعنوان مثال، ماشین لباسشویی باید دارای چه تعداد دکمههایی باشد تا استفادهکنندگان بتوانند بهراحتی از محصول خریداریشده استفاده کنند.
هر چه تعداد دکمههای تعبیهشده بیشتر باشد، واکنش انسان و پاسخدهی افراد به انتخاب گزینه مناسب بیشتر خواهد بود.

طراح چگونه از قانون هیک استفاده میکند؟
این قانون به طراحان کمک خواهد کرد تا بتوانند ظاهر و منوی سایت را به گونهای طراحی کنند که کاربران در هنگام رسیدن به نتایج مورد نظر خود خسته نشوند. البته قانون هیک بیان میدارد که طراحی باید به گونهای باشد که هر المان بهاندازه و در سر جای خود قرار داشته باشد. یک طراح باید تلاش کند تا بر اساس قوانین هیک، سادگی در طراحی را رعایت کند.
یک طراح با استفاده از ایدههای طراحی میتواند گزینههای انتخابی در منوها را برای افزایش تعامل کاربران به حداقل خود برساند. کاربران با ورود به یک وبسایت باید از طریق راههای اصلی به مقصود خود دست پیدا کنند. پیچیدگیهای سایت نباید به گونهای باشد که کاربر از مقصود اصلی خود دور شود. در صورتی که کاربر با گزینههای زیادی در طراحی و انتخاب روبرو باشد، بدون رضایت از سایت خارج خواهد شد که این موضوع در نظر موتورهای جستجو بهعنوان یک ویژگی منفی برای وبسایتها شناخته میشود.

نقش قانون Hicks در طراحی
قانون هیک در طراحی UX و UI میتواند بسیار کاربردی باشد. بر اساس این قانون میتوان در طراحی یک وبسایت به موارد زیر اشاره کرد:
1. کاهش تعداد تعاملات به منظور کم شدن موارد گیجکننده برای کاربر
قانون هیک میگوید که طراح باید وبسایت را به گونهای طراحی کند که تعاملات کاربر به بخشهای کوچکتر تقسیم شود. بهعنوان مثال، زمانی که کاربر قصد دارد تا در یک وبسایت ثبت نام کند، اطلاعات وارد شده زمانی که در لیست 30 گزینهای کوتاه وارد شود، بهتر از زمانی است که در 5 لیست متوالی قرار بگیرد. این امر باعث میشود تا تعاملات کاربر به بخشهای کوچکتر تقسیم شود.
2. ایجاد دستهبندی معقول برای رسیدن به بهترین ناوبری
زمانی که طراح سایت بخواهد منوها و دستهبندیهای مختلف سایت را سازماندهی کند، باید طبق قانون هیک به دنبال راهکاری باشد که گزینههای ضروری را بدون پیچیدگی در معرض دید کاربر قرار دهد. در طراحی رابط و تجربه کاربری لازم است که منوها دارای دستهبندی مشخص باشند و طراح بتواند دسترسیها را به بهترین شکل، ساده کند. یکی از بهترین وبسایتهایی که در سالهای اخیر از این قانون پیروی کرده است، سایت آمازون است.
آمازون بهعنوان یک وب سایت فروشگاهی جامع شناخته میشود که محصولات خود را به بهترین شکل و در دستهبندی ساده به مشتریان معرفی میکند. کاربران با مراجعه به این وبسایت متوجه طراحی بینظیر آن خواهند شد. طراحان باید این نکته را در نظر داشته باشند که رعایت کردن قوانین هیک میتواند میزان رضایتمندی کاربران از سایت را تا حدود زیادی افزایش دهد. افزایش رضایتمندی کاربران به نوعی باعث بهبود وضعیت وبسایت در موتورهای جستجو خواهد شد.
جمعبندی درباره قانون هیک
طراحی رابط و تجربه کاربری بر اساس قانون هیک Hick’s law میتواند بهعنوان یکی از بهترین راهکارهای افزایش تعامل کاربران با سایت باشد. کاربران پس از مراجعه به وبسایت با طراحی ساده و کاربردی مواجه خواهند شد که در این صورت، امکان تعامل آنان با بخشهای مختلف وبسایت افزایش پیدا میکند. قوانین هیک به طراحان میگوید که فقط ضروریترین گزینهها در بخش منو و دستهبندی قرار بگیرند. یک طراح با بررسی دقیق جوانب قوانین هیک میتواند بهترین طراحی را برای وبسایت انجام دهد.
پیروی از این قانون باعث افزایش تعامل کاربران میشود که این امر به نوبه خود بهبود وضعیت سایت در موتورهای جستجو را به دنبال خواهد داشت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت آواز تک مراجعه نمایید.