گیمیفیکیشن در UX یکی از شیوه‌های اصلی طراحی است که در این شیوه طراح سعی می‌کند تا تجربه کاربری را بهبود ببخشد. طراحان با استفاده از تکنیک‌های مختلف می‌توانند تجربه رابط کاربری را به بهترین شکل طراحی کنند تا کاربران جذب محصولات یک فروشگاه شوند. کاربران معمولا محصولاتی را انتخاب می‌کنند که از خرید آن‌ها لذت بیشتری می‌برند. در این مقاله قصد داریم تا در مورد گیمیفیکیشن در UX و تکنیک‌های آن برای جذب کاربر به محصول صحبت کنیم. در ادامه همراه ما باشید.

گیمیفیکیشن چیست؟

به معنای بازی‌گونه‌سازی است که از لحاظ لغوی به ‌این معناست که طراح، یک صفحه را به گونه‌ای طراحی کند که حالت بازی برای مشتریان داشته باشد. گیمیفیکیشن در UX نشان می‌دهد که طراحی رابط کاربری تا چه اندازه در جذب مشتریان می‌تواند کارآمد باشد. بسیاری از طراحان با استفاده از ایده‌های جذاب می‌توانند رابط کاربری سایت را به بهترین شکل طراحی کنند.

در نظر گرفتن نیاز مشتریان در طراحی دارای اهمیت است. زمانی که یک کاربر وارد سایت می‌شود باید بتواند در نگاه اول ارتباط مناسبی با رابط کاربری طراحی شده برقرار کند. یادگیری تکنیک‌های استفاده از گیمیفیکشن در طراحی رابط کاربری به طراحان این امکان را می‌دهد که در کمترین زمان ممکن، بهترین طراحی را داشته باشند. در ادامه به تکنیک‌های این شیوه اشاره خواهیم داشت.

آشنایی با تکنیک‌های گیمیفیکیشن در UX

تکنیک‌های مختلفی وجود دارند که در اجرای طراحی رابط کاربری مورد استفاده قرار می‌گیرند و رعایت کردن آن‌ها باعث می‌شود تا کاربران بتوانند به‌راحتی با محصولات وب‌سایت ارتباط برقرار کنند. استفاده از ایده‌های زیر باعث جذب کاربران خواهد شد:

1. در نظر گرفتن چالش

چالش یکی از راه‌هایی است که در ارائه تجربه کاربری دارای اهمیت است. چالش باعث ایجاد انگیزه در کاربران خواهد شد. همچنین، استفاده از تکنیک چالش در گیمیفیکیشن باعث افزایش جذابیت شده و به کاربران این حس را القا می‌کند که برای اثبات توانایی‌هایی که دارند، درگیر چالش شوند. بهره‌گیری از این ایده زمانی کاربردی است که چالش انتخاب‌شده خسته‌کننده نباشد.

2. ارائه پاداش

گیمیفیکیشن در UX با ایده‌های مختلف همراه بوده که یکی از آن‌ها پاداش است. پاداش باعث می‌شود تا مشارکت کاربران در وب‌سایت افزایش پیدا کند. پیشرفت کاربران در وب‌سایت زمانی که با ارائه پاداش همراه باشد ارزشمند است و باعث ترغیب کاربران می‌شود.

3. امتیازات

محصولات وب‌سایت نیز می‌توانند بر اساس امتیازهای مختلف دسته‌بندی شوند. یک امتیاز، مربوط به خرید محصولات است و امتیاز دیگر می‌تواند بر اساس ورود کاربران به آن محصول باشد. تقسیم‌بندی محصولات بر اساس امتیاز نیز باعث می‌شود تا کاربران تجربه رابط کاربری خوشایندی داشته باشند.

Gamification در UX

4. مدال و برچسب

گیمیفیکیشن در UX می‌تواند به همراه مدل و برچسب باشد؛ بدین صورت که کاربران پس از رسیدن به یک امتیاز خاص، به برچسب مورد نظر برسند. این کار باعث می‌شود تا کاربران انگیزه بیشتری برای فعالیت داشته باشند.

5. اعلام برنده

در صورتی که UX دیزاینر بتواند کاربران را پس از رسیدن به یک امتیاز مشخص، در زمره برندگان اعلام کند باعث می‌شود تا آنها احساس کنند که موجودات اجتماعی موفقی هستند که می‌توانند تاثیرگذار باشند.

UX دیزاینر کیست و چه مهارت هایی دارد؟

6. طراحی سفر

یکی از راه‌های گیمیفیکیشن در UX طراحی سفر است. هر کسب و کاری با توجه به استراتژی‌ای که در اختیار دارد، می‌تواند از ایده‌های مختلف استفاده کند. در صورتی که بتوان یک سفر را برای کاربر طراحی کرد، می‌توان انتظار داشت که کاربران تجربیات سفر خود را به اشتراک بگذارند. این امر باعث افزایش تعامل کاربران با وب‌سایت خواهد شد که برای موتورهای جستجو نیز قابل توجه است.

7. محدودیت‌ها

وجود محدودیت‌ها در طراحی تجربه کاربری دارای اهمیت است؛ چرا که باعث می‌شود تا دقت کاربران در انجام چالش‌های مختلف افزایش پیدا کند. به‌عنوان مثال، در نظر گرفتن تخفیف‌های زمان‌دار باعث می‌شود تا کاربران در موعد تعیین‌شده نسبت به خرید محصولات شرکت اقدام کنند. استفاده از محدودیت‌ها به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تکنیک‌ های گیمیفیکیشن است.

8. تاثیر و وابستگی اجتماعی

همواره افراد برای انجام کار گروهی مشتاق‌تر هستند. گیمیفیکیشن در UX می‌تواند به‌صورت گروهی کاربران را تشویق به انجام کاری کند. انجام کار گروهی زمانی که با ارائه پاداش همراه باشد، کاربران را ترغیب می‌کند تا در چالش‌های تعیین‌شده شرکت کنند. می‌توان از برخی از کاربران که امتیاز بیشتری دارند به‌عنوان مربی استفاده کرد.

همچنین، در این شیوه طراح و صاحبان کسب و کارهای امروزی می‌توانند با ایجاد طرح‌های تشویقی، کاربران را به انجام خرید گروهی سوق دهند. در نظر گرفتن تخفیف‌های هیجان‌انگیز برای خرید گروهی دارای اهمیت است.

9. ایجاد حس معنادار در مخاطب

زمانی که کاربر اجازه این را داشته باشد که بتواند با توجه به نیاز خود، انتخاب کند، قطعا احساس بهتری خواهد داشت. ایجاد حس معنادار در مخاطب از طریق ارائه اختیار امکان‌پذیر است. به‌عنوان مثال، بسته دانلود رایگان اینترنت 5 تا 7 صبح.

10. ایجاد حس مالکیت به مخاطب

یکی دیگر از ایده‌هایی را که در شیوه گیمیفیکیشن در UX می‌توان اجرا کرد، ایجاد حس مالکیت به مخاطب است. طراحی رابط کاربری می‌تواند به گونه‌ای باشد که کاربران با جمع‌آوری امتیازهای بیشتر، از امتیازهای کسب‌شده برای خرید یا شرکت در چالش‌ها استفاده کنند. این امر باعث ایجاد حس مالکیت به مخاطبان خواهد شد که ارزشمند است.

11. ایجاد حس نیاز و کم‌صبری

گیمیفیکیشن در UX با استفاده از تکنیک‌های مختلف قابل انجام است. در نظر گرفتن نقطه آسایش در رده‌های بالاتر باعث می‌شود تا کاربران تلاش بیشتری برای رسیدن به آن جایگاه نشان دهند. این امر با ایجاد حس نیاز و کم‌صبری در مخاطبان امکان‌پذیر است.

تجربه رابط کاربری آوازتک

مزایای گیمیفیکیشن در UX

حال که با تکنیک‌های استفاده از Gamification در طراحی رابط و تجربه کاربری آشنا شدید، در این بخش به مهم‌ترین مزایای آن اشاره خواهیم داشت.

گیمیفیکیشن

  • باعث ایجاد حس پیشرفت در کاربران خواهد شد.
  • موجب می‌شود تا کاربران بتوانند رقابت را در یک محیط دوستانه یاد بگیرند.
  • باعث افزایش انگیزه در کاربران برای شرکت در چالش‌های گروهی خواهد شد.
  • در صورتی که از بازی‌انگاری به شکل صحیح استفاده شود، باعث افزایش نرخ تبدیل شده که تعامل کاربران را افزایش می‌دهد.
  • گیمیفیکیشن یا Gamification مانند یک بازی و سرگرمی است که در بین کاربران قابل انجام است. رقابت باعث افزایش هیجان شده و رضایت مشتریان را به دنبال خواهد داشت.

جمع‌بندی درباره گیمیفیکیشن در UX

گیمیفیکیشن در UX یک شیوه جدید است که طراحان می‌توانند از آن برای جذب مخاطبان بیشتر استفاده کنند. با توجه به المان‌های مختلفی که در این روش وجود دارد، کاربران نیز علاقه زیادی به استفاده از آن نشان داده‌اند. تکنیک‌های مختلفی در Gamification وجود دارند که در این مقاله به مهم‌ترین آن‌ها اشاره شده است. استفاده از عناصر بازی و امتیاز باعث می‌شود تا کاربران به‌صورت انفرادی و گروهی بتوانند در چالش‌های تعیین‌شده شرکت کنند تا به مراتب بالاتری دست پیدا کنند. با توجه به موارد بیان‌شده در بالا، طراحان بهتر است از گیمیفیکیشن در طراحی‌های خود استفاده کنند تا صاحبان کسب و کارها از حضور کاربران در وب‌سایت طراحی شده خود، بهره بیشتری ببرند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری می‌توانید به سایت آواز تک مراجعه نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اسکرول به بالا